Esiletõstetud postitus

teisipäev, 9. juuli 2019

Tornio jõgi, WTF, 08. juuli 2019

Päeval kondasime Rovaniemis. Kohustuslik kasutatud videomängude pood, pizza ja väike matk Ounasvaaras. Ilm vaikselt soojenes, päike paistis ja kraadid kerkisid. Päeva peale käis temperatuur kahekümne kraadi peal ära. Õhtuseks püügiajaks jõudsime kenasti tagasi.

Sättisin valmis oma viienda lõheridva - olin otsustanud, et neli kaigast on vähe. Enamus youtube omadest sõidab juba kuue mõni lausa kaheksa ridvaga. Vaja kuidagi konkurentsis püsida ja nii sai viies kaigas parda külge lisaks ridvahoidjasse paigaldatud. Pisut vildakas lahendus oli, aga proovimiseks käras küll.

Lantidest sättisin otsa: oranzika wäylä, kirakka, uue saksa edi, punase edi ja lillaka poppeli. Kuuendaks kaikaks panin jalge ette veel harjuse ridva ja punkt kell seitse lükkasin paadi kaldast minema.

Tuul sedapuhku idakaarest, mis tähendas, et rootsi poolele esialgu asja polnud. Nii tegingi soome kalda trassi. Kahest viimasest kärestikust keskvee poolelt ja enne paatide sisselaskmise kohta korjasin ridvad välja.  Rahvast oli sellel lõigul lihtsalt liiga palju, et seal normaalselt püüda oleks saanud. Nägin kahte kala. Esimene käis pinnas enne pumba auku, üsna kaugelt kaldast. Teine viimase kärestiku juures. Sassi polnud liinid terve tiiru jooksul kordagi läinud, nii et kannatas viie kaikaga püüda küll.

Teine tiir võtsin rootsi saare juurest, risti üle jõe soome poolele. Ja seejärel keset jõge alla. Harjus otsustas õhtu edenedes, et pakutav putukas on täiesti söödav. Selle poole tiiru peale käis umbes viis kala käest läbi. Ühe pea poole kilose ka paati jätsin.

Tuul oli vaikselt vähenema hakanud ja nii sain peale poolikut tiiru minna veel ühele pikale ringile. Sedakorda siis rootsi randa kündma. Alustasin Tupo jõe august ja tulin paremat kaldaäärt pidi alla. Saare esine ja saare tagune. Männi auk. Siis uuesti soome poole, kus kärestikest pisut kaugema liini võtsin.

Põhilised kohad olid juba läbitud, kui korraga harjuse ritv hea pauguga tantsima hakkas. Päris kena kala otsas. Tükk aega jändasin temaga, kuni lõpuks paadi juurde sain. Tõstsin siis kiire liigutusega tamiilist kala paati ja ühel hetkel suure rabelemise tagajärjel püherdas harjus paadi põhjas ...ning konks oli samal ajal minu näpus kinni. Ja korralikult kinni. Varrest umbes 3-4 mm oli liha sees. WTF. Kuidas see küll juhtus? Proovisin siis konksu välja tõmmata, aga kida oli vastu ja katse luhtus. Hammustasin tamiili katki ja panin ridvad kokku. Näpp püsti, kena putukas selle otsas kinni, sõitsin kodupoole minema.

Otsustasin, et paadis operatsiooni  tegema ei hakka, kuna desifitseerimiseks midagi võtta polnud. Vantsisin mökki ära. Otsisin viina välja. Kolm pitsi seespidiseks ja üks välispidiseks määrimiseks ja näpitsate abil jõuga konksu välja tõmbasin. Naine pani vaadates peaaegu pildi tasku:-) Verd väga palju ei tulnudki. Ja ka valu oli vähe väiksem, kui kartsin.

Sellega võis päeva lõppenuks kuulutada.

PS! Seoses katkise näpu probleemiga pidi harjused puhastama naine. Esimest korda nii umbes viieteistkümne aasta jooksul.

2 kommentaari:

  1. Aga pildid????? Sai just hiljaaegu vaadatud Vene rahvusliku kalapüügi eripära....viina läks vist kõvasti :D

    VastaKustuta
  2. Pilt läks ähmiga meelest. Vaatasime ka just sama filmi:-) Viin nagu filmiski rohkem sisse poole kasutamiseks kulus:-)

    VastaKustuta