Esiletõstetud postitus

esmaspäev, 25. aprill 2022

Vigala jõel, 24.-25. aprill 2022

Pühapäeval sättisin ennast püügile õhtusesse vahetusse. Umbes kella neljaks jõgede risti, kus ees ootamas Märjamaa meeste armaada. Surusin ennast nende vahele ja liitusin püügiga.

Väljas vahepeal juba päris soojaks läinud kevadilm oli asendunud jahedama õhumassiga. Tugev põhjatuul tõi temperatuuri alla nii õhus kui ka vees. Vigala jõe andur, mis on lõpuks tööle saadud näitas õhtul veetasemeks +119 ja temperatuuriks 9.3. Tuul oli Velise jõge kõvasti jahutanud, eelmise päeva +10 kraadist oli paar pügalat maha viilitud.

Algus oli lahja. Võõras vahes püüdes takerdus ritv pidevalt puuokstesse kinni. Lõpuks sain kuidagi ridva ja okstevahelise klapi kätte ja vaikselt hakkas vimba ka tulema. Enamasti kolmanda mätta eest või selle tagant. Vahelduseks ka söödaplatsi joonelt. Sama toimus ka naabritel, nii et käed olid kõigil tööd täis.

Kui nädala alguses tuli korralikult särge, siis nüüd enam eriti mitte. Vahel lõi mõni sekka ja palju oli väikest kohalikku punasilma. Särje aeg hakkab vist vaikselt ümber saama. Selle eest on aga viidikas aktiveerunud ja segas päris korralikult püüki.

Mitme mehega ühest tsoonist püüdes juhtub ikka rakenduste sasisid ja muid selliseid asju. Seekord oli aga esimene kord, kui saime vimma kahepeale. Sõidutasime Egoniga korke umbes paarikümne sentimeetrise vahega, kui korraga tal võtt ja hetk hiljem mul ka. Ja mõlemal kala otsas. Esiti arvasin, et äkki sööstev kala kogemata mu konksu otsa tormas, aga kala välja võttes olid mõlemad kirbud vimmal suus.

Üldiselt tahtis vimb vaba triivi ja pidurdused toimisid vaid mätta juures. Toimis kuldne, vahelduseks proovitud hõbe ühel naabritest kala ei toonud. Soe vesi on kala ka juba suurde voolu ajanud. Kolm vimba õnnestus välja võtta jõe keskosast, tugevaimast voolust.

Püüdsin kuldse kirbuga ja kui kella kaheksa paiku asjad kokku panin, oli tulemuseks 17 vimba. Üsna meeleolukas õhtupoolik oli olnud. Õnneks ei pidanud mina kalu tassima, sest Egon otsustas Arnoldiks kehastuda - laps kukile, vimmaämber käe kõrvale, ridvad teise kätte ja kaks kilomeetrit tatsamist. Rohkem pole tast enam midagi kuulda olnud...

...

Esmaspäeva olin puhkepäevaks võtnud. Päev oli varem ära planeeritud ja kui oleks teadnud, et külmalaine tuleb, siis ilmselt oleks ka puhkuse edasi tõstnud. Aga mis seal ikka, vaba päev tuleb ju vee ääres veeta.

Seekord sammusin jõgede risti hommikul kella kümneks. Ees ootamas üks mees, kes oli kummikaga dessandi minu kaldasse teinud. Alla kahemeetrine paat ja hunnik kraami läbi kiire voolu ... üsna riski värk. Tunnise püügiaja jooksul olla midagi vaikselt ka juba tulnud... Sättisin ennast talle seltsi.

Päev oli umbes kella kaheni pilves ja külm. Põhjatuul oli tuurid maha keeranud, kuid temperatuur tiksus vaid 7-8 kraadi kandis. Kõik see pani pitseri tervele päevale. Kalal oli karp lihtsalt kinni. Aeg-ajalt mõni vimb kargas otsa, kuid kõik võtud pikkade-pikkade vahedega ja pika hambaga. Allasöötmine ka täna ei toiminud.

Paremaks ei läinud ka siis kui päike välja tuli ja pisut soojemaks kiskus. Sellest sai vaid viidikas indu juurde ja nii oligi terve päeva püük üks suhteliselt tuim töö ja vaeva nägemine. Naaber loobus umbes kella kolme paiku, ma jäin veel mõneks tunniks edasi vaevlema.

Suurima emotsiooni sain õhtupoolikul, kui korraga kolmanda mätta eest keegi korgi alla vajutas ja otsajäämisel demonstreeriti hoopis teist taset. Aeglased ja suure amplituudiga tõmbed, kala pinda ei kerkinud ja vajus võideldes vaikselt allavoolu... ja ühel hetkel kukkus ära. Pakun et korralikum haug. Hea et kirbu kätte sain.

Kella seitsmeni passisin ja siis tulin tüdinult tulema. Kokku 11 vimba, mille sort ei olnud ka teab mis hea. Suured on vist juba üles ära läinud, lisaks lõi paar sellist mõõdu piiril (üks vist isegi alla) konna. Pole eelmistel aastatel nii palju väikeseid vist näinudki.

Veetase Vigala jões vaikselt kukub. Õhtuks oli see +115. Veetemperatuur ka langemas, 8.9 kraadi. 

Majaalused tonkad toidavad kenasti. Hommikul kummagi ridva otsas vimb. Õhtul ühe otsas kala, teine konks oli paljaks rüüstatud ja tolle rakenduse tina paigast ära sõidetud.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar