Esiletõstetud postitus

pühapäev, 31. detsember 2017

Aasta viimane püük, 30. detsember 2017

Kuidagi hõredaks on jäänud viimase kahe kuu püügid. Veed kõrged, lutsule ei viitsi ... jääst pole kippu ega kõppu. Võtsin siis aasta eelviimasel päeval ennast kokku ja lohistasin ennast mõneks tunniks jõe äärde muda sisse ja pimedasse. Vesi Kasaris +145 ja tõusmas. Ega sellise veega midagi muud peale lutsu püüda pole ka.

Kella kahe paiku võtsin platsi Rumba all. Oma kevadises vimmapüügi paigas. Olin ainukene, ilmselt enamus ennast Keskküla kanti sättinud... Tee jõe äärde oli üsna trööstitu, põld oli täiega üles songitud. Seda sadat meetrit jõeni on tõesti raske käia. Jõe äär ise ka nagu prügimägi, igasugu sodi vedeles igal pool, lõkkeasemesse olid katki visatud erinevad pudelid. Võrratu. Sellist vaatepilti vaadates saan täiesti aru jõeäärsetest omanikest, kes teid sulgevad eramaa siltidega ja elektrikarjustega.

Otsisin vähe puhtama koha - seekord jäi minust see sodi korjamata, kilekotti polnud taibanud kaasa võtta - ja saatsin kolm tonkat teele. Mullaussidega varustatult kaks tükki ja üks kärbsevastsetega. Lootsin, et saan äkki enne pimedat mingi särje söödaks kätte... olin oma vimmafileed sügavkülma unustanud.

Enne pimedat saabus veel kaks seltskonda. Mõlemad mees-naine tiimid. Üks võttis positsioonid sisse üleval poole, teine allpool. Üks neist tuli pikemalt rääkima - olid eile olnud Keskkülas ja saanud 10 lutsu. Suurim neist 1.2 kilone. Täna ei saanud sinna minna, sest kohti polevat olnud...

Hämaras sain tonkasid kontrollides väikese turvapunni, millega oli söödamure ka lahendatud. Kohe fileeks ja tükid otsa. Ühe ridva jätsin ussidega, teised said kalatükiga varustatud. Üks neist veel kombona - ööussi jupike ka veel konksule juurde.

Hämardumine oli pikk ja aeglane, suur täiskuu säras taevas. Mingi aeg tõmbas korraks pilvkatte ette ja kolmveerand viie paiku sain esimese kellukesehelina. Keegi vaikselt ja uimaselt nökerdas. Lasin tal pikalt oma asju ajada kuniks lõpuks ära haakisin. Poole kilone lutsupoiss oli just kombo otsa roninud.

Veerand tundi hiljem alustas veel keegi võttu sama ridva otsas oleva sööda peale, kuid jättis järsku pooleli. Ja siis tuli kuu uuesti välja...

Enamus aega säraski suur juustukera kõrgel taevas ja see vist väga hästi veeelukatele ei mõjunud. Võtte rohkem ei tulnudki. Kõrval seltskonnas saadi üks väike pliiats ja see oli ka kõik. Kell seitse lahkus esimene seltskond, teine pool kaheksa ja mina ise kaheksast. Rohkem võtte ei näinud.

Tulin sauna tulema.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar