Esiletõstetud postitus

reede, 13. jaanuar 2023

13 ja reede Pärnu jõel, 13. jaanuar 2023

Juba nädala alguses sai paika pandud plaan teha üks puhkepäev. Ilm lubas korralikult ja pikalt soojaks minna, kõvasti vihma teha... mõte liikus rada pidi, et mine sa tea äkki rikub jää ära ja ei saagi enam see aasta peale. Vesi hakkas ka ööl vastu pühapäeva tõusma ja jõudis Pärnu jõel 105ni. +10 cm öö jooksul. Püügiilm pidi küll tulema põrgulik, nagu kuupäevale/päevale kohane. Vihma ja tugevat lõunatuult.

Veerand üheksa startisin ja tunnike hiljem komberdasin jääle. Komberdasin sõna otseses mõttes, sest kogu varustuse üle vedamine kaldaäärsest lahtisest servast võttis aega. Kuivalt sain siiski peale ja suundusin oma tavalisele tiirule. Alustuseks  parklapoolne jõeäär, kus väikese vimmapoisiga peagi käe kalaseks sain. Kuna lood näitas ainult põhja peal venivaid "madusid" ja kõrgemal ühtegi "krokodilli" pildile ei joonistunud, siis suundusin edasi. Üle jõe.

Teise kalda poolel alustasin seekord pisut kõrgemalt joonelt kui tavaliselt. Sügava ja madala ala piiri pealt. Vett 3.6 m all. Esimene mõõduvimb tuli sellest august. Lasin tolle kõrvalolevast august alla tagasi. Nagu ka järgmise. Mõtlesin, et täna ei hakka kalu ära võtma. Mõtteks see jäigi..

Järgmine auk sai tehtud paarkümmend meetrit allavoolu ja see ei hiilanud millegagi, aga ülejärgmisest ronis kena 600 grammine kala pika venitamise järel välja ja seda enam tagasi laskma ei hakanud. Hea küll, teeme siis esimese kuivatamise satsi sellel aastal ära. Pisut vara on, aga vast kuivavad ära. Üks väike kala veel sellest august, seejärel kenake vimb poolest veest plehku sai ja vee alla vaikuse tekitas. Siiast elumärke polnud.

Edasi Reiu suunas. Poi tsoonis oli vaikus, suudmetsoonis aga. Proovisin selles augus kolm erinevat kirpu läbi - kuldne, hõbedane, punane. Esimene ei pakkunud midagi, teine pakkus vimma, aga edasi ei miskit. Seejärel läks punane otsa, sain järgmise poisi ja jälle vaikus. Uuesti hõbedane tagasi ja latikapoiss kohe leili läks, mõni hetk hiljem nurg ka veel. Siis jälle punase kord, kuid ei miskit.

Otsustasin lõuna teha. Võileib paremasse kätte ja vasakuga mängitasin. Pool leiba söödud ja kerge tripse noogutil ja kena 650 grammine vimb kasutas jõudu kus oskas. Päris mõnusa sõidu tegi, enne kui august välja venis. Seejärel teine pool leiba ja teine kenake vimmapäts otsas.

Võiku otsas, mõtlesin et rohkem nagu süüa ei taha. Selle peale arvati teisel pool, et nemad ka siis ei taha. Viis minutit hiljem andsin alla ja ... võtsin teise leiva kastist välja. Sain vaevu singi maitset tunda, kui koheselt kolmas vimb kirbu omale võttis. Leiva teise poolega neljas kala ka veel juurde. Kaks leiba keres otsustasin, et aitab - mina rohkem ei söö. Ja ei söönud nemad ka enam. Kulus pea pool tundi, kui lõpuks kella poole kahe ajal üks lõpuks liimile läks. Ka see kala tuli huvitaval kombel vasaku käega mängides.

Kõik võtud kuni sinnamaani tulid mängu järel tehtud pauside peale ja põhjast maksimaalselt 15 cm kõrguselt. Võtud nagu väikese särje nokitsemine, ei mingit vajutamist või lööki. Lood näitas enamasti  kala all. Vahepeal ka pooles vees mõned huvitavamad varjud ujusid. Siia võttu aga ei saanud.

Järgmine poolteist tundi ei pakkunud midagi. Käisin põõsa augus ära, proovisin suudme tsoonist paarist kohast ja seejärel otsustasin vaikselt kodu poole liikuma hakata. Plaan oli tee peal paar kohta veel enne läbi katsuda. Esimene neist asus madala peal. Keset jõge, põõsa augu kohal. Seal vaid 3 meetrit vett.

Sain minutikese mängida, kui kohe võtt. Peenike vimmapoiss. Veel minut ja juba korralikum vimb. Ei tea kas oli just võtu aeg alanud või sattusin suuremale parvele, aga pool tundi oli päris lõbus. Punnid ja suuremad tulid vaheldumisi ning tegevust jagus. Seejärel juba pimedamaks kiskus ja vaikselt asju kokku pakkima hakkasin. Grupipilt oli ka juba tehtud, kui veel "viimaseks" korraks kirbu alla saatsin. Paar minutit ja veel paar kala. Tulingi sisuliselt võtu pealt ära, sest päris pimeda peale jääda ei tahtnud.

Päris mõnus püügipäev oli. Kokku siis 16 mõõdus vimba (14 sai ära võetud), 6 alamõõdulist vimba, 1 latikas, 2 nurgu, 1 kiisk. Vimmad pärnu kohta heas mõõdus. Jääd oli 20 cm ja täna veel hullu voolu ega sodi polnud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar