Esiletõstetud postitus

pühapäev, 8. detsember 2019

Kasaril, 07. detsember 2019

Vesi jões jälle tõuseb...hm äkki neljas kord juba sellel sügisel. Jääd ei paista kusagilt. Vahepeal aasta lõpuks külmemat ilma nagu lubas, nüüd on sellegi prognoosi ära muutnud. Sügis muudkui kestab ja kestab...

Laupäeval oli väljas paras koerailm. Marutuul puhus edelast, lausa mingi tormihoiatus anti. Lisaks hoiti pidevalt vihmakraan lahti. Õu oli vett täis. Tundus selline paras lutsuilm olevat ja hämaraks sättisin ennast ka paariks tunniks jõe äärde. Ikka Vanamõisa alla. Kaugemale soparallit autoga teha ei tahtnud.

Kaare peal alumises otsas üks mees juba passis, rohkem kedagi näha polnud. Hiljem pimedas sügava poolt ka taskulambi välgatusi tundus olevat. Laotasin oma kolm kaigast viiekümne meetri peale laiali ja laagri sättisin keskmise ridva juurde paika. Lageda peal vilises see tuul veel hullemini, nii võis kindel olla, et vastutuult oleva tonka kellukest kindlasti ei kuule.

Hämaraks said mullaussid otsa seotud ja kella poole viie paiku kolisin kaks ritva vimmafilee peale üle. Vaikus. Ei kedagi.

Esimene lutsulaine tuli punkt kell viis. Nagu kellavärk. Alumine ritv kõlises ja esimene libedik käis kaldal. Ilmselt samal ajal tehti ka teiste tonkadega mehetegusid. Kontrolli käigus selgus, et ühe otsas, kalatükiga varustatud, oli veel üks luts ja teise otsas olid ussid ära äestatud. Ja siis tekkis uuesti vaikus.

Kaks tundi tuule vilinat ja vihma krabinat vastu jopet. Sättisin ritvu ümber erinevatele liinidele, liigutasin sööta, vahetasin fileetükke. Ei miskit. Ei võtu poegagi.

Kell seitse läks jõeäär korraga valgemaks. Pilvede vahele tekkis mingi auk ja ilmselt kuuvalguse mõjul muutus jõeäär kordades heledamaks. Muutus kestis umbes veerand tunnikest ja tõi teise võtulaine. Kolm võttu, kaks lutsu käisid kaldal, üks jäi kaldarohtu kinni. Kõik sellised ühepikkused 30-40 sentimeetri vahel - pääsesin järjekordselt kala kojuviimisest. Ka see kala, mis vehkat tegi ei tundunud suurem olevat. Ühel lutsupoisil oli väga kentsakas kahjustus - pealaelt oleks justkui skalp maha võetud. Pole enne sellist näinud.

Ja siis hakkas uuesti sadama. Passisin veel mõnda aega ja kui United äppi vahendusel City vastu juhtima oli asunud, otsustasin, et seda ilmaimet peab oma silmaga kaema minema. Vabandus lahkumiseks leitud, lasin jalga.

Vesi jões tõusis kogu aeg. Püügi alguse +136 pealt õhtu jooksul+141-ni. Üks ritvadest, madalama kaldaga lõigu peale asetatud, oli püügi lõpuks kuivalt maalt vette ümber kolinud... Järgmiseks hommikuks oli veetase juba +157-ni välja roninud. Jõgi on ääreni täis. Jälle.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar