Esiletõstetud postitus

pühapäev, 26. veebruar 2023

Ja ongi puhkus läbi, 26. veebruar 2023

Pühapäev. Kojusõiduks sai valitud see uus laev, My Star. See tähendas omakorda seda, et püügipäevaks jagus aega vaid paariks tunniks. Lõunast pidime juba kodutee ette võtma... Äratus kell pool kaheksa ja tunnike hiljem olime vee peal. Õigemini jää peal.

Väljas mega ilm. Päike, mõni kraad miinust, olematu tuul. Õhk seisis tardunult paigal. Tänu miinuskraadidele jäätus jääauk üsna kiirelt; samas päike tegi olukorra selliseks, et kombe hõlmad pidi lahti hoidma. Mõnus ilm. Kohe kahju, et seda vaid paar tundi nautida saime.

Alustuseks korjas Ain oma unna otsast lutsu välja. Esimene luts, mis unnalipu püsti oli ajanud. Kaalumine näitas kopikas alla 1.5 kilo. Eelmisest aastast oli Ainil rekord 1.45 kilo, seega vist uus tippmark. Täppismõõtmine ja rekordi kinnitamine pidi sõltumatute ekspertide poolt toimuma hiljem Kohilas.

Esimene püügitsoon pakkus esimese ahvena. Tõsi, väikese. Teine püügikoht andis juba kenama tulemuse. Kummalegi neli-viis ahvenat, pea ketti tulid. Siis aga augud ära jahtusid ja käima me parve uuesti ei saanud. Kuna viimaseks kalaks juhtus tulema nurg, siis võis ka olla, et tõmbasime ahvenaparve pealiku välja :-) ja parv ei osanud ilma peata enam õiget suunda hoida :-)

Kolmas tsoon pakkus tilkuvate ahvenate võtte. Auk ja ahven. Kaks tükki ühest august oli justkui keelatud. Samas kui kirpu võttis, siis ikka konkreetselt. Lööke oli käega tunda.  Kogu pidu ja pillerkaar kestis vaid tunnikese ja peale seda tekkis vee all vaikus. Kell oli kümme millegagi.

Käisime seejärel saare taga oma undasid ära korjamas - öösel polnud need kellelegi huvi pakkunud. Ja ei olnud tsoonis ka mingit kirbu võtmist,  vaid paar ahvenapunni ja üksik särg eksisid ära. Tundus, et hommikune võtt oli läbi.

Tagasiteel mökki poole sain veel ühe võtu, kuid käima enam kalu ei saanudki. Isegi maja alune nurutsoon vaikis. Enne kahteteist tulime maha ära ja pakkisime asjad kokku. Puhkusereis oli selleks korraks läbi.

PS! Kohilas toimunud kaalumine andis tulemuseks 1.465 kg. Rekordi parandus siis 15 grammiga. Nagu Bubka oma rekordite nihutamisel :-)

2 kommentaari:

  1. Tõesti lahe üritus ja põnev lugemine, nii nagu ka raamat "Aastaring kalavetel", mille hiljuti soetasin. Üks praktiline küsimus ka. Kas Soome seadustes on undadega püük ka kuidagi reguleeritud - nt mitu unda inimese peale, kas elussööt lubatud jms?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh hea sõna eest!. Lubade info näiteks seal:
      https://www.eraluvat.fi/kalastus/kalastusmaksut-ja-luvat/vapalupa/alueet/etela-suomen-vapalupa.html

      Kustuta