Esiletõstetud postitus

kolmapäev, 18. juuli 2018

Tornionjoki, 31 kraadi, 17. juuli 2018

Kõikvõimas ilmateade pani täppi. Päeval tegigi 31 kraadi sooja ära. Ega sellise ilmaga muud ei tee kui istud toas ja jood kõikvõimalikud jahedad joogid ära või istud kaelast saati vees. Seda viimast sai päeva peale lausa kahes erinevas jões tehtud. Naaminjoki ujumiskohas näitas veetemperatuur 23 kraadi sooja. Ja ega rootsi saarel ujumas käies see vesi jahedam ka ei tundunud. Kattilakoski juures pidavat ametlikult 22.5 kraadi veetemperatuur olema.
Käisin huvi pärast saare taguse ala kuni männini läbi ja uurisin veealuseid kive. Juba madal ikka küll. Kordagi vesi üle naba ei küündinud.

...

Õhtupoole andis leitsak pisut järele ja tegin kolm kiiret tiiru jõe peal. Kolm putukat ja üks poppel otsa seotud. Esimese tiiru tulin üsna otse alla - kurat seda teab kuidas putukad voolus ujudes käituvad. Sasisid õnnestus vältida. Lõhesid ka:-) Kaks mõõduharjust käisid paadist läbi, aga ei hakanud neid ära võtma. Üks lõhe hüpe Iivika kivi juures suure voolu sees. Ei hakanud talle peale sõitma, nibin nabin võib-olla oleks kuidagi suutnud sinna välja jõuda, aga lihtsalt ei viitsinud...Palavus...

Teine tiir näitas kolme kala. Esimene juba ülesvoolu sõites mökkide juures hüppe tegi, teised kaks laskumisel ennast rootsi saarest allpool näitasid.

Tegin sel korral paadiga juba vähe rohkem poognaid ja õnnestus samuti sasideta lõpetada. Harjus vaikis täiega, isegi punnid ei tagunud putukat.

Kolmas tiir ei näidanud lõhet, ei pakkunud harjust aga kinkis korraliku sasi, mille tagajärjel harjuse putuka veest välja pidin võtma ja tiiru ära lõpetasin.

Lõppmulje kolme putukaga sõitmisest ei jätnud parimat muljet. Voolus nad üsna pinda jäävad ja vaikseid alasid väga palju sõita pole mõtet. Mitte ei usu, et seal rootsi saare taguses supis mõni lõhe magamas on. Järgmisel korral peab hakkama lante tagasi siduma.

...

Õhtu jooksul tegid naabrid jõel tunnikese. Siis loobusid. Allpool üks paat oli - kündis ülespoole sõites kärestikke juures korralikult kive. Kilomeetri kaugusele oli kolinat kuulda. Sinna vist ei tasu ronida... Üldiselt jõgi rahvast tühi.

...

Tagasiteel mökkisse vaatasin, et Tupo jõe suudmes paat peal. Aga kuidagi madal teine. Justkui aerutaja oleks puudu. Tema ujus lähemale, mina sõitsin ka vastu ja ühel hetkel sain aru, et põder üle jõe ujub. Tavaline põder. Mitte põhjapõder. Ujus üle jõe ja tuli meie mökki juures randa, kust padavai metsa jooksis. Mis häda see rootsi põtra keset suve soome küll ajas?

PS! Kolmapäeval 33 kraadi lubab:-)))))))



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar