Esiletõstetud postitus

kolmapäev, 21. aprill 2021

Õhtused jalutuskäigud Vigala jõel, 21. aprill 2021

Paar päeva oli püügiisu täiesti kadunud. Täna ilmateadet vaadates - ilm läheb talveks kätte ära - tuli uuesti vaim peale ja nii tegin õhtul peale tööd jalutuskäigu risti.

Väljas peaaegu et suvi. 16 kraadi sooja, kerge läänekaare tuul. Vesi kukkunud täiesti kaldasse, +76 Vigala harul. Veetemperatuur Velise jõel spurtis Vigala omast mööda. Vastavalt 10.6 ja 10.1 kraadi. See tähendab ainult üht - kala nina keerab soojema vee harusse. Ei hakanud sellegipoolest kallast vahetama, seda enam et istuvat tööviisi kompenseerivad sammud oli vaja täis teha.

Jõe mõlemad kaldad täiesti rahvaste spartakiaad. Tööd ei paista enam keegi tegevat. Minu koht oli loomulikult hõivatud. Uurisin kohal olnud mehelt, sama kes ka pühapäev paigal oli, tulemused ei olnud julgustavad. Lõunast saati vaid kaks vimba. Teine kallas aga pidavat lammutama.

Kohapuuduse käes sitsisin siis kord siin ja kord seal. Paar kala kõrval oleva perekonna poolt välja tõmmati, vastaskaldal aga üsna stabiilne vimma venitamine käis. Poole seitsme paiku sain ka käe vimmaseks ja õhtu poole kolm vimba veel juurde. Üks kenake ka sekka, 730 grammi. Naaber pakkus silma järgi et kilone kala - nii need rahvajutud kilostest sünnivad... Särg polnud samuti eriti aktiivne, kokku vaid üheksa.

Veetase oli nii madal, et viidikas oli täiega kohal ja segas püüki. Sellist asjas 20. aprilli paiku ei mäletagi. Samas päris voolu keskele vimb veel läinud polnud, ikka suurema serva peal passis.

Teisel kaldal tõmmati ikka korralikult. Üks Märjamaa mees lammutas õhtu jooksul oma kümme vimba välja. Randar sai allpool puude vahelt päeva peale viisteist vimba. Nii, et Velise voolu peal püüdjad küll kurta ei saanud.

Nüüd aga peaks vaikselt talv tagasi tulema, homme kümne kraadi alla teeb ja reedel vaid 5 kraadi sooja lubab. Lisaks reede-laupäev vihm, mis on hea, sest veetase on ikka liiga maas. Saab näha, mis see jõe elule siis ka teeb.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar