Esiletõstetud postitus

reede, 7. juuli 2023

Martini päev, 06. juuli 2023

Hommikul olime uimased mis hirmus. Vee peale sättisime alles kella poole 11 paiku. Kõuts ja Mihkel võtsid enne veel oma võrgud välja, tulemuseks kuus linaskit ja latikad. Linaskid sellised kilo pluss kalad. Siinjuures ajab kukalt kratsima see, et kuidas võrguluba aastaks 8 euri, kui harrastuvahenditega püügiõigus ainuüksi nädalaks on kallim. Müstika!

Ilm oli pilves ja vahepeal tibutas vihma. Sooja nii 16 kraadi ringis. Tuul oli ida poolt puhuma pandud. Õnneks oli see üsna nõrk. Selline mõnusalt sompus kalapüügiilm kestiski pea terve päeva, alles õhtul hilja tuli päike välja.

Suundusime joonelt mere äärde. Plaan oli sama, mis eelmise päeva õhtul. Viimase sirge peal trollimine, vaheldumisi jigitamise ankrutega. Tänu tugevale voolule polnud meil täna jigitamiseks sügava ala peale asja. Põhja kätte saamine oleks seal olnud üsna problemaatiline.

Hoolimata tõeliselt megast ilmast olime nulli peal üsna pikalt. Vast alles peale kella kahte saime esimese kala kasti. Eilsest punnide aktiivsusest polnud jälgegi. Ikka väga harva keegi proovis. Üks pooleteise kilone, kes oli trollides risti otsas, pääses ka paadi veerest plehku... Olin üsna kindel, et see päev kujuneb kalavabaks.

Siis tuli tunnikene võtulainet. Martin leidis jigitamiseks õige värvi ja landi. Tume pruunikas sirpsaba. Seda koha togis ja esimene mõõdukas  oli ka peagi paadis. Mina oma varudest tumedaid sirpsabasid ei leidnud ja hoolimata muude tumedate ning ka muude toonide läbimängimisest, ei saanud võttugi.

Mingi hetk Kõuts mulle kolm erinevat tumedat sirpsaba andis ja see tõi kalavõtu ka minuni. Olin vast kolm viset uue jigiga teinud, kui korraga risti jõge visates korralik pauk, millele koheselt sööst järgnes. Puhas tõugja käitumine. Seejärel aga pikemaid sööste enam ei tehtud, kuigi võitles korralikult edasi. Nii sai kahtlusalusele uus nimi pandud. Haug? Üllatusena aga lõpuks 2.75 kilone koha pinda ilmus. Sain ka käe kalaseks.

Sain uute jigidega veel ühe konna ja oligi pidu läbi. Kolisime trollima. Ikka seda sama sirget. No nii kehva trollimise perioodi sellel lõigul ei mäletagi. Kulus oma kaks tundi ühegi võtuta, hoolimata kõikide staaride läbi mängitamisest. Kusjuures kummalgi meist polnud võtte.

Tõugja ankrupaigast ühe kilose kala suutsin välja meelitada, aga üldiselt oli kuni kella poole kuueni täiega vaikus. Siis läks elu vee all jälle liikvele. Alustuseks mõlemale trollikalad, mul pruunika ja Martinil viidika jessega. Lõpetuseks ka üks 48cm koha ka jigiga. Seekord pruunika vertikaalse jigiga. Togimisi oli veel.

Kell kaheksa suundusime hooga kodupoole minema, et sügava peal veel viimane troll teha. Sealt ka päeva hitt. Martin pani otsa kellegi poolt kingitud kollase "ahvena" värvides landi. Too keeldus küll üsna sageli mängimast ja kerkis pinda, aga ühel hetkel kui landil oli mäng jälle kätte saadud ning põhi käeulatuses, käis ridvast korralik pauk läbi, nii et ridvahoidja paigast ära rebis. Tükk aega mässamist ja maru võimas koha sai kahva. Hilisem kaalumine näitas 4.9 kilo! Võtt toimus kopraaugu juures.

Sügava peal näitaski lood seekord üllatavalt ilusaid kalu. Viis väga suurt kaart olid platsi sisse võtnud. Kollid olid ilmselt liikvel. Tegime veel kiiruga ühe korra sama lõigu läbi, Mihkel tuli ja kiusas oma lantidega ka neid omakorda tunnikese, aga rohkem käivitumisi ei tulnud ei meil ega tal.

Päeva lõppskoor polnudki nii paha, nagu kella kahe paiku päeval eeldasin tulevat. Mul 4 kala kaasa (lisaks 2.75 kilosele, 2x48cm ja 1x45cm). lisaks üks kilo pluss haug ja üks tõugjas. Martinil ka neli koha kaasa. Punne lõpuks kahepeale veel oma 10+ tk paadist läbi käis. Teine paatkond aga liigub vist mingites teistes vetes. Neil vaid kaks hauginolki...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar