Esiletõstetud postitus

esmaspäev, 18. detsember 2023

Pärnu jõel 3. päev, 18. detsember 2023

Eilne kala üles leidmine tähendas seda, et maadeavastamiseks aega ei võta ja lähen samasse kohta. Sedapuhku olin juba enne kella üheksat hommikul jõe ääres, et päikesetõusu ajal juba püüda. Päikest tõusmas muidugi näha polnud, sest ilm oli sompus ja udune. Lisaks tilkus kergelt ka taeva poolt midagi alla. Vihma näol, sest sooja oli lausa neli kraadi.

Jääpealne olukord oli suure sula pärast aina vesisemaks läinud. Täna polnud lõiku, kus oleks saanud  kuivemal jääl käia. Kas pidi tatsama lihtsalt viie sentimeetrise vee sees; või siis sai kõndida kergel ja mitte kandval pealmisel jääkihil, millest läbi vajudes igal sammul vesi ootas. Päris paha on sedasi püüda, sest jalgadel hakkab nii ikka üsna ruttu külm. Püüdsingi suurema osa päevast nii, et jalad oli kelgu peal kuivamas :-)

Praktiliselt kohe kui eilsel augul püüdma hakkasin, tegi kala ka suu lahti. Esimese poole tunniga tuli viis vimba. Päris korraliku suurusega. Üks vast 700+ kala lausa. Igaüks neist tahtis pikalt meelitamist, enne kui hõbedase kirbu ära suvatsesid võtta. Sarnaselt eilsele ruulis mängustiililt agressiivne tempo.

Seejärel tekkis vaikus. Loodil siiberdasid kahtlaselt suured kalad, keegi ujus paar korda kergelt pihta ja siis ühe kerge nöksaka peale taha ka jäi. Hetkeks jäi kala põhjapeale ootama, siis sai aga aru, et midagi on valesti ja sööstis eemale, nii et pidin meetri jagu tamiili poolilt juurde andma. Hea et ma pooli kunagi kinni ei keera... Jooks sai summutatud, pinge tamiilis püsis, hakkasin kala vintsima. Ja siis juhtus see mis eelmistelgi päevadel. Ühel hetkel lihtsalt kukkus ära. Aru ma ei saa miks. Tamiilil oli pinge kogu aeg peal, konks oli ka üsna ok teravusega.

Rohkem siiga täna võtma ei saanud. Kuni lõunani neid aeg-ajalt ekraanile ikka joonistus, siis aga kadusid kuhugi täiesti ära. Pealelõunal ei ujunud ükski enam augu alt läbi. Und koos vihmaussiga ei pakkunud neile ka huvi.

Peale siia äraminekut said vimmad julguse tagasi ja paar kala tuli jääle lisa. Seejärel juba pikem paus. Kuni poole kaheteistkümneni välja. Aegajalt õõtsutamise peale keegi pihta läks, kuid haakimisel otsa kedagi ei jäänud.

Ennelõunal algas päeva parim aeg, kui enamvähem tunnikese jagu oli kala meeldivalt aktiivne. Võtud kõik täiesti põhja ligidalt ja ainult agressiivse mängu peale. Teised liigutused olid täiesti kasutud. Ja ka pausid ei toiminud. Terve päeva peale vaid üks (1) võtt seisva kirbu peale. Muidu võtud, kas põhjast just kerkima hakates või siis hetk enne põhja peale kukutamist.

Poole üheks sai lõbu läbi ja edasi läks tiksumiseks. Vahel harva paar võttu ja paar kala jääle, siis pikalt mitte kui miskit. Lootsin et enne kolme tuleb veel üks võtulaine, aga ei. Tilkus kuni äratulekuni välja. Enne hämarat ka pisut kõrgemalt soostuti võtma - ühe lausa poole meetri kõrguselt põhjast otsa meelitasin.

Kokku päeva lõpuks 22 mõõtus ja 5 alamõõdulist vimba, üks nurg ka veel lisaks. Ahvenad sõid vist eile isu täis, sest neid täna ei näinudki.

Nüüd siis kuni nädala lõpuni sula lubab. Jääd veel on, nii 12-13 cm, aga kahtlustan et voolu tekkides see kiirelt ära viilitakse. Ülevalpool vesi ka juba kiirelt tõuseb, täna aukudest vähekene sodi välja ujus. Homme veel vihma ka juurde kallab...  Kahtlustan, et nädalavahetusel peale minna enam ei kannata. Tahaks loota, et eksin sest äge on see jääpüük!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar