Esiletõstetud postitus

reede, 18. august 2017

Teel Lappi, 18. august 2017

Reede õhtul rongile suunaga põhja. Nädal aega Lappit ees ootamas.

Ilma lubab kahtlast. Laupäev ja pühapäev saavad veel normaalsed olema, lõuna tuulega, natuke vihma ka sekka, aga mitte hullult palju. Esmaspäevast keerab aga ilma ära ... pehmelt öeldes sügiseseks. Järgmine reede lubab juba 5 kraadi sooja ja laus vihma. Mis kõige hullem - alates esmaspäevast keerab tuule põhja ja ulub nii terve nädala päris tugevalt. Huhh. Jääb vaid loota, et ilmateade paneb võssa...

Eesmärke kõrgele ei sea - kui ühe lõhe saan siis jään rahule. Ja tittilohi ei lähe arvesse vaid ikka suurem peab olema. Veetase peaks graafikute järgi jões üsna püütaval tasemel olema. Vähe madalam vist võiks olla, aga eks kohapeal saab täpsemalt teada. Igal juhul sellist vee kõrgust kui suvel, ilmselt seekord ei näe.

Varustuse kohapealt on paar täiendust. Esiteks on Eesti landimeistri EDI kõrvale mul nüüd testiks kaasas ka kaks konkureerivat kodumaist ARE voblerit. Üsna erksavärvilised ja punased. Olen olnud üsna umbusklik kärtsude toonide suhtes ja seetõttu neid viimasel ajal vähe kasutanud. Need aga proovin ära. Tegijale sai lubatud, et vähemalt kaks laskumist teen kummalegi landile kindlasti.
 
Teiseks soetasin endale ritvadele lisatavad tamiili loendurid. Kaks tükki proovimiseks. Kõik kogu aeg pärivad, et kui kaugel mul need landid on. Alati ju tunde järgi neid sisse lasen ning silma järgi kaugust hindan. Nüüd siis üritab selle silma täpsuse ka ära mõõta. Vast rohkem kui kahega korraga metsa ei pane:-)

Kuu aja jooksul lõhesaakide tabeleid vaadates paistab selgelt välja kalade vähesus, mis on sel aastal jõkke trüginud. Kui eelmine aasta tuli jõkke 100 tuhat + punast kala ning tavalistel aastatel see number alla 60 tuhande pigem ei lange, siis see aasta on see number ... 40 tuhande peal (https://www.luke.fi/tietoa-luonnonvaroista/kalat-ja-kalatalous/kalavarat/lohi/tornion-ja-simojoen-nousulohiseuranta/). Armetult vähe. Põhjuseid ilmselt mitmeid ja teooriad käivad seinast seina. Mõni ütleb et Botnia lahe võrgutajad kõik välja kraapinud, teine jälle et 3-4 aastat tagasi oligi kehvem aasta (selle aegse aastakäigu kalad peaksid nüüd siis jõkke kudema tulema). Kus see tõde on ei tea. Äkki üks minu oma ikka ootab veel jões.

Mnjah ja  nüüd paar õlut ning läpakast võiks krokodill Gena multika peale panna.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar