Esiletõstetud postitus

teisipäev, 20. august 2019

Taasiseseisvumise päev Tornio jõel, 20. august 2019

Terve esmaspäeva kallas korralikult. Veetase jões hakkas  vaikselt tõusma, kerkides umbes 5 cm. Õhtul tehti jõgi lahti ja kerges uduvihmas sättisid kõik vee peale. Väljaarvatud Bonder ja Ormi, kes seadsid oma püügistrateegiat kalda peal paika. Kaks tundi sättisid ja siis mökki ära läksid.

Teistel aga: Tarvi korjas ühe tittilohi Iivika kivi juures, mina pudistasin oma kala ära tupo jõe august üle jõe tulles. Rabas teine siis kui lante sisse kerisin. Kolm ritva oli juba sees kui lajatas. Haarasin kohe ridva pihku, kala korra keeras... ja kukkus ära. Kollane MTO oli otsas. Tagantjärgi targana oleks äkki pidanud aerudega vajutama...


Teisipäev ärkasin juba kella viiest. Jõgi oli tühi ja suundusin tupo jõe auku. Enne parempoolset kivi sain ühe löögi musta lillaka jässe otsa, aga see ei olnud see millest tänase päeva kohta rääkida tahtsin:-)
...

Sõuan mina siis mõnda aega hiljem Iivika kivi juures ja sättisin peas mökki mineku mõtteid. Kuradi külm oli, tuul puhus vastikult. Vaatasin siis korraks üle õla ja nägin, et Bonder paadis püsti. Paat ise umbes Jaanuse sauna all. No teadagi mida see tähendab. Panin oma ridvad kokku ja suundusin lähemalt uudistama. Landi otsas paistis olevat korralik torpeedo, mis Ormi väitel vedas nende paati kogu aeg edasi. Tiksusin siis kaameraga nendega kaasa. Filmides. Väga lähedale ei julgenud minna, sest mine tea neid sööste...


Kulgemine kestis ikka päris pikalt. Suure männi kandis üritas Bonder kaks korda kongitsaga kala haarata, aga too (kongits) väändus teisel katsel lihtsalt sirgeks. Kuna sellest abivahendist polnud mingit tolku, siis soovitasin neil randuda Rootsi poole suure kivi juurde ja suundusin ise ka sinna. Lõhe lohises paadile järgi, saba pooliku purjena veest väljas.

Randumise järel läksin kongitsaga appi. (No tegelikult ma ju kella viiest saati ootasin kongitsaga jõe peal, et saaks kellelegi kasulik olla:-). Kala oli ikka pärsi läbi omadega, sest peale kongitsaga rabamist too enam liigutada ei jaksanud. Bonder tegi kiviga kopp-kopp ja vajus ise väsinult kala kõrvale pikali. Käed jalad adrenaliinist värisemas.

Oli see vast loom. 116 cm pikkust ja 15.4 kilo kaalu. EDI uuema malli landiga. Püüdjateks siis Bonder ja Ormi - üks sikutas ja teine nõustas. Kalal marja üle kahe kilo sees. Ulmeline torpeedo. Ei saa öelda, et poleks olnud kade. Loomulikult tahaks ka sellisega madistada. Kui ikka väsitamiseks oma kilomeeter jõge ära kasutatakse, minuteid ilmselt paarkümmend millegagi, siis see tunne on kindlasti mega.

Mökki juures kala tähistades, tuli Tarvi ka maha, ta oli saanud kopikas alla viiese kala. Rootsi suure kivi juurest, keset jõge. Too kala sai selle kolli kõrval täna häbematult vähe tähelepanu.

Läksin tegin siis ka veel ühe tiiru ja tulin lõunast koju magama ära. Rohkem lihtsalt ei viitsinud sõuda.

.

1 kommentaar:

  1. On kyllä komea vonkale tuo Bonderin kala💪onnittele miehiä puolestani ja kireitä loppuviikolle👍

    VastaKustuta