Esiletõstetud postitus

reede, 20. mai 2022

Puhkusereisi viimane päev, 19. mai 2022

Ja saigi vaikselt selle aasta haugipüügi reis läbi. Viimaseks päevaks oli ilmajumal meile ideaalsed olud loonud. Päike, sooja pea 18 kraadi, maatuul (ida), mis polnud ka teab mis tugev. Vahepeal oli lausa nii soe, et sain särgigi maha kiskuda. Tõsi -  Urmas ei tahtnud kuidagi oma talvejopest loobuda.

Päev ise oli üsna meeleolukas ja tore. Jigi võtta väga ei tahetud ja paremini toitis trollimine. Kala oli punase poi juurest liikunud ülesvoolu, jäädes nüüd enamasti punase ja rohelise poi vahele. Ja sealt isegi natukene ülesvoolu - isegi punase maja kohalt, 5 meetrisest veest, õnnestus mõned haugid saada.Kui teised paadid enamasti trollisid, siis meie tegime vaheldumisi. Jigi, troll. Ajaliselt oli kindlasti 3/4 püügist ankrus seistes. Esimene kast hauge oli kenasti lõunaseks vaheajaks olemas. Nii sai fileerimisvabrik paadis tööle pandud. Urmas fileeris, mina püüdsin.

Sel ajal kui töö käis õnnestus mul ühe kalaga mõistumängu mängida. Proovisin kaheksa erinevat värvi läbi. Sain kuus võtukatset ja null korda kala otsa. Lõpuks väsisin ära ja vahetasin ankrupaika. Ilmselt mingi hambutu haug oli.

Päevase vaikelu ajal käisime ka kaugel merel oleva rohelise poi juures ära. Mehis väitis, et sai sealt jerkiga kolm koha võttu, 2.4 meetrisest veest. Ma polnud niikaugel käinudki ja nii uudistasime paiga üle. Söövat kala ei leidnud, kuigi kumbki meist sai ühe toksu kätte. Kuna avastasin seal kaugel meres olles, et leket tekitav kruvi oli sõidu käigus paadist lahkunud, siis läks suur osa ajast augu paikamisele. Korda sai, ei pidanudki paati maha jätma :-)

Õhtu eel sain trollides punase maja alt ka ühe tõugja, 2.4 kilose. Päris mõnusa ja raevuka sõidu tegi. Kalev samast tsoonist ka kilo+ koha välja võlus. Muidu aga ainult haug-haug-haug.

Päeva lõpptulemuseks jäi 20 haugi, pooled jigi, pooled trolliga. Urmasel kaks ja ahven ka lisaks otsa, aga noh suurema osa päevast ta tegeles fileerimisega :-). Kõikuvas paadis toodeti suure kao juures 12 kilo fileed. 

Kell kaheksa olime juba maas, et asju pakkima hakata. Sellega sai puhkusereis ka lõppenuks loetud.

Kokkuvõtvalt.

11 püügipäeva, tõsi üks neist vaid sillalt õngitsedes.  Üritasin püügiperioodi hajutada seltskond-üksi olles-seltskond abil, aga tüdimisest ei pääsenud. Teine nädal oli juba parajalt rutiinne püük.

Ilm oli seinast seina, sooja-külma-sooja. Püügiaegsest vihmast seekord täiesti pääsesin. Veetemperatuur kerkis lahkumise hetkeks juba 11.5 kraadini (alustades oli 8 kraadi kandis). Vool püsis kogu perioodi sellisena, et jões polnud mõtet jigitada. Tina raskus oleks pidanud olema 35+ grammi ja sellist sangpommi päev otsa viibutada ei viitsi.

Kalakogused olid terve reisi peale korralikud, haugi suuruse üle aga pisut joriseks. 5.5 vist jäigi mul suurimaks, aga ega teised ka midagi suuremat saanud. 3.65 kilone koha oli muidugi lisaboonuseks, samas üllatas, et väiksemat koha trollides üldse ei tulnud. Aastad pole vennad.

Kalapüügi tsoon oli sisuliselt mere punasest poist 200 meetrit allavoolu ja teiselt poolt sealt ülesvoolu punase majani välja. Ehk siis ca 1,5 kilomeetri ulatuses kogu püük. Jõe püügialad - Bonderi käär, kümne haru, ilusa maja tsoon jt.- olid ikka väga nutused. Sama lugu ka punasest majast ülespoole jääva sirge osaga.

Lennaga minek oli hea mõte, hoolimata lekkimise probleemist. Maru mugav paat püüdmiseks, eriti üksi olles. Kiirust on ka piisavalt, rekord siis üksi sõites 38,4 km/h... Uus rull mis sünnipäeva kingiks sai ostetud on üle võlli hea - ammu oleks pidanud endale sellise soetama. Mugav, konkreetne loog, mõnus sidur, kerge kerida.

Selle aasta haugipüük oli siis selline. Aasta pärast järgmine.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar