Esiletõstetud postitus

teisipäev, 28. mai 2019

Uus rekord, 28. mai 2019

Minu äratus oli tavaline - kella kaheksa paiku. Majas olevate oma aga ... ühesõnaga jõudsin kohvi ära juua, võikud valmis teha ja vee peale sättima hakata, kui teised end üles ajasid. Bonder jõudis veel silla peale lehvitamagi...

Ilma lubas üsna sama, mis eile. Päikest küll hommikul polnud - väljas sompus ja soe - kuid päeva peale tuli too ka nähtavale. Tuule oli lõunasse keeranud ja see sobis ideaalselt mere äärde minekuks. Päris hooga sinna siiski ei läinud, tahtsin enne voolu veel põõsa augu piirkonda uurida.

Alustuseks loodisin sügava ala läbi ja seejärel panin paadi kümne meetri augu alumisse serva paika. Seal nagu kedagi kajalood näitas. Peale poole tunnist loopimist leppisin tõdemusega, et see keegi ei tee mu jigidest välja. Katsetasin nii KP baitsi, kui ka vale õli Waket.

Järgmisena jõe teise serva. Saatsin vale õli teele ja poolel teel lant korraga kinni. Sikutasin ja sikutasin ning siis järsku keegi vastu tõmbas. Kala kurask. Päris korralik teine. Tegi mõnusaid sööste ja pinda üles ei tulnud. Ning siis kukkus ära...

Käed värisesid adrenaliinist. Kes kurat see veel oli? Järgmine vise samale liinile ja pea samas kohas võtt. Kala kategooria võrra kergemini vastu hakkas, kui eelmine. 4+ kilone haug. Eelmine siis ikka ka ilmselt haug oli. See nagu lohutuseks endale kõlas:-)

Samast august veerand tunni jooksul veel kaks haugi. Kammisin siis veel paar ankrupaika läbi ja kuna vahepeal tekkis vool, siis suundusin mere poole minema. Alguses hooga, viimase sirge aga trollides. Kajalood näitas korduvalt ilusaid kalu ja kahel korral otsustasin selle peale ennast ka ankrusse panna. Esimene ankrupaik ei andnud midagi. Teine, nii sada meetrit enne punase maja punast poid, aga neljanda viske ajal võtu andis. Üldsegi mitte väga tugev, aga see mis järgnes...

Esmalt muidugi sööst, siis põhja istutamine, seejärel lasi kala ennast leplikult paadi ligi venitada, ise muidugi ennast vastu voolu suureks ajades ja siis ... no rohkem kui kümme 5-10 meetri pikkust sööstu tuli kindlasti ära. Pehme jigmasteriga lihtsalt ei taltsuta sellist. Lõpuks haug väsis ja kahvasin ta esimesel katsel ära. Oli ikka volask. Selle kevade minu suurim 8.4 kilone. 105 cm pikk. Üldse suuruselt teine haug.

Loomulikult sealt ankrust rohkem midagi ei tulnud ja ei tulnud ka paarist järgnevast. Nii kolisin trollima. Mere poole. Punase poi juures väike vahepeatus jigitamiseks (üks haug) ja siis troll järgmise poini ning tagasi välja. Traalisin nii sügavamat vagu (2.5m) kui ka madalamat äärt (1.5m). Pea iga viie minuti tagant keegi otsa kargas. Haug, ahven... Sort haugil selline 1-2 kilo vahele, kolle ei tundunud olevat.

Kuna haugi oli seal liialt palju ja kohast ei mingit märki, siis kolisin sügavama poole tagasi ja võtsin ette 5m sügavuse joone punasest poist rohelise poini. Alustuseks muidugi haug, aga siis ... kalts taga. No selge pilt, et koha. Ja täitsa viisakas sort. 1+ kilone.

Tegin siis seda lõiku edasi tagasi päris mitu korda ja korjasin lõpuks välja 4 koha. Esimesed kolm võttu kukkusid ära, alles siis kui konksud vahetasin sain järgmised kalad kätte.  Võttu jätkus kuni päike oli peidus, peale seda hoog vaibus. Inertsist sai veel paar tiiru tehtud, kuid võtud läksid täiesti haugiks ära ja nii trollisin ülesvoolu minema. Kuni Bonderi kääruni välja.

Kahes paigas sattusin haugide invasiooni peale. Olles ühest kohast kala saanud, vajus paat voolu mõjul nii palju tagasi, et lõpuks uuesti sama lõiku pidi trollima. Ja kui ühest kohast lõpuks kolm haugi välja oli tulnud, vajutasin mootorile pisut gaasi ja jätsin selle lõigu maha. Koha kala võttu aga terve selle pika trollimise peale ei saanudki.

Ja nii ma päeva lõpuks ennast Bonderi kääru kündma sättisin. Haug oli ka siin kodus, koha aga mitte. Üllatuspaugu pani kiire voolu sees säinas. Mässas, mis hirmus aga kätte sain. 2.08 kg. Ehk siis järjekordne rekordi parandus...
Poole üheksa paiku tüürisin kodupoole minema. Ilusa maja alt sain veel ühe koha võtma, oskasin aga selle kahvamise ajal ära pudistada. Ka üle kilo kala oli. Haugid olid konksud ilmselt juba nüriks hõõrunud. Kella üheksast olin maas.

Päris lahe päev oli olnud. Kokku 21 haugi (5 jigiga), 4 koha, 2 ahvenat, 1 säinas. Kohad: 2x1.3 ja 2x1.5. Kolmel kohal mari sees...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar