Esiletõstetud postitus

pühapäev, 23. aprill 2023

Otsimas, Vigala ja Teenuse jõel 23. aprill 2023

Tavapüügikohtadest on tekkinud juba küllastus, nii otsustasin täna pisut ringi vaadata. Jätsin käigu jälle päevasele ajale ning alustasin poole üheteistkümne paiku Teenuse jõel. Seal paigas, kus eelmine suvi vimbasid narritamas käisin.

Väljas selleks ajaks päris kenake suvepäev. Päike säras taevas. Sooja keeras pidevalt juurde, jõudes päeva jooksul 20 pügalani välja. Algus oli üsna tuulevaikne, kuid päeva edenedes keeras lõunakaare tuult järjest peale. Muidu olekski vist liigagi palav olnud.

Paik ise on ikka äge. Pikalt kärestikuline lõik. Kivi siin, kivi seal. Vahust ja kiirevoolulist kärestikku vaheldumisi poolkiirete aladega. Selline tõeline forellikas. Võrreldes suvega oli vett kopika võrra rohkem, samas püügisügavust üle 80cm polnud kusagil. Enamus alast pigem selline 40 cm kanti. Proovisin läbi oma paarisaja meetrise lõigu, lootes leida sügavamaid kivitaguseid, kuid midagi erilist ei avastanud.

Kala üles ei leidnudki. Huvitaval kombel polnud ka viidikat platsis. Kaotasin ühe kirbu ja tulin pettunult paari tunni pärast tulema. Lootsin sellest kohast ikka kõvasti enamat.

Teine peatus Vigala kärestikul. Vesi nii madal, et sain kenasti madala kummikuga oma lemmikpaika kirpu leotama. Võtt võtu järel, viidikas tegutses isuga. Proovisin lühikesel lõigul kolm paika läbi. Ühes särg otsa tuli, mujal vaid viidikad. Üks nastik ka kaldal asjata, too oli mu peale päris tige. Liikus pea kõrgele üles aetult sisisedes eemale. Selline tunne oli, et kohe keerab ümber ja tuleb hooga mulle kallale.

Olles juba kolm tundi sisuliselt nullitanud, otsustasin püügitunde taastamiseks minna sinna lõigule, kus viimati sai käidud. Turvaaugust allavoolu oleva sirge peale.

Paik ei petnud lootusi. Kuldse kirbu peale pirtsutati, kuid anti pidevalt märku. Hõbedase kirbuga sain kala käima. Viis tükki järjest, sisse ja välja. Täna polnud sumpa kaasa võtnud, seega kõik said vette tagasi. Kuna kala tuli sisuliselt ketti, siis otsustasin pisut eksperimenteerida. Panin kaks tehis kärbsevastset ja kolm elusat. Veerand tundi niimoodi püüdsin. Paar korda prooviti, kuid loobuti söödast järsult. Tundub, et ei tööta see tehisvärk.

Sellest lõpuks loobudes sain koheselt veel ühe vimma, justkui tõestuseks, et antagu ikka normaalset kraami.

Lisa aga enam ei tulnud. Kas olin vale söödaga parve minema peletanud või tekkis kella kahene paus ei teagi. Midagi seal all veel oli, sest paar korda ennast "näidati", aga võtma ma neid enam ei saanud.

Kulutasin viimase tunnikese sama sirge alumisele osale ja turvaaugust ülesvoolu olevale alale. Ka seal vaikus. Seega kahtlustan pigem lõunast võtupausi.

Kella kolmest tulin tulema. Kokku 6 vimba. Suurus oli aga palju parem kui eelmine kord. Kõik kalad ikka pool kilo pluss.

PS! Maja all oleval tonkal on juba kahel ööl keegi konksu otsa roninud lutsu rüüstamas käinud. Kalal on kõhuosa kõik ära söödud, pea + skelett koos sabaosaga mulle jäetud. Mingi kahtlane olend siia siginenud.

2 kommentaari: