Esiletõstetud postitus

laupäev, 15. aprill 2023

Vigala jõel, 14.-15. aprill 2023

Veetasemed kukuvad päris usinalt ja mingit sadu kahjuks lähi nädala jooksul ka ei prognoosita. Reede õhtul näitas Vigala haru veetemperatuur 9.7 ja Velise oma lausa 10.1 kraadi. Veetase on kukkunud Vigala harus juba +82 peale. Hädasti oleks vihma vaja, muidu hakkab vimb veel enne keeluaega kudema.

Tegin reede õhtul 2 tundi jõgede ristis. Poole seitsmest poole üheksani. Rahvast teisel pool jõge päris palju ja kõigil tundusid käed jalad tööd täis. Särge tuli mühinal, sekka ka vimba.

Sööt sisse. Kiirustades tegin selle liiga vedela ja hiljem andis see tunda. Sain koheselt küll särje alla ja võtma, aga üle poole tunni ta paigal ei püsinud. Vimb aga kuidagi ei taha Vigala peale tulla. Sain küll õhtu jooksul kolm vimma võttu ja kaks kaldale, aga teises kaldas oli hoopis teise tempoga püük. Ülevalpool, teisel kaldal, Vigala harul, püüdsid veel kaks meest ja neil selle aja peale vaid üks vimb.

Särge on endiselt palju. Kokku 29 särge, 2 vimba. Kui ma poole üheksast ära tulin, siis üks mees jäi seal vastaskaldal veel vimba võtma. Oli just kolm järjest saanud kui minema astusin.

...

Laupäeva ennelõunal tegin 2.5 tundi oma turvaaugul. Ilm vastikult tuuline, ida kaarest, mis tähendas seda et jäin tuule kätte oma pika kaikaga. Hommik mõnusalt jahedam, pidin lausa jope selga panema. Päike küll soojendas korralikult, aga kui lõunast tulema astusin, siis jopet veel maha võtma ei kippunud. Tuul lihtsalt oli nii läbilõikavalt jahe. Vähemalt jahutab natuke veetemperatuuri.

Seekord olin hoolsam ja tegin normaalse tihedusega peibutussööda ning tulemus oli ka hoopis parem. Vimma sain alla umbes kümne minuti pärast ja järgmise poole tunniga õnnestus viis kala välja meelitada. Olin söötnud kahte kohta, ühte ülesvoolu ja teist triivi lõppu allavoolu. Huvitaval  kombel ei saanud esimesest paigast midagi, kalad kõik alumise söödapadja ümbert. Esimene neist oli alamõõduline, teised normaalsed. Siis läks aga parv edasi...

Paar särge. Palju tuulega võitlemist, nii oli pidevalt tunne, et nüüd viskan ridva katki. Tunnikene hiljem õnnistati järgmise korraliku kalaga. Alustuseks arvasin et turb, sest kala lihtsalt keeldus põhjast üles tulemast. Pika venitamise järel aga kena vimma kaldale lohistasin. 810 grammi. Selle aasta kobedaim.

Pildistasin ja molutasin nii kaua, et parv jõudis enne lahkuda, kui mina püügivalmis sain. Isegi sööta unustasin anda... Ootasin veel mõnda aega, aga kella 12ks oli mul selle tuulega võitlemisest kõrini.

Koduteel piilusin viis minutit Vigala silla kärestikku. Seal veel vett jagub... Vigala sirge peal lausa kuus autot parkisid. Ilmselt tavalised loodusenautlejad mitte kalastajad :-)

Kokku siis 6 vimba ja üllatuseks vaid 3 särge.


2 kommentaari:

  1. küsimus söödapadja kohta. mitu kilo sööta kaasa võtad 3-tunnise püügi jaoks ja mitu palli viskad esmase padja tekitamiseks?
    taat

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma panen pigem vähe korraga ja kui vimb on all, siis sagedadamini. Laksan alguses paar-kolm keskmist palli sisse. Siis korra poole tunni jooksul üks juurde. Kui parv on all, siis iga võtu järel väikene kuulike peale. Kogus sõltub vee soojusest ja võtu intensiivsusest, aga üle ühe kilose paki sööta ma tavaliselt ära ei kasuta... Eks paneks ilmselt rohkem, kui viitsiks enam kaasa vedada :-)

      Kustuta