Esiletõstetud postitus

neljapäev, 28. detsember 2023

Sürrealistlikud jääolud Pärnu jõel, 28. detsember 2023

Eile käisin Pärnus ja üllatusega pidin tõdema, et kuigi suur osa jõest on lahtise veega, siis teatud kohtades paistis olevat kena jää ja minu siiakohas oli isegi paar meest peal. Asi vajas uurimist ja nii ma täna ennelõunal uuesti lõunapoole suundusin.

Parkisin auto Reiu randa ja tegin tipa tapa üle silla liikudes Pärnu haru peale. Sürr oli vaadata seda lahtist jõge. Tundus maru kummaline, et kuidas üks osa jõest on vaba ja teise haru ülemine osa kenasti jääkaane all. Ettevaatlikult kolisin jää peale. Sellel paksust enam kui küll. Alla 10 cm paksust jääd ei leidnud, osades kohtades oli pea 15 cm. Jää oli üsna ühtlane niipalju kui kontrollisin. Mingeid kahtlasi kohti tuvastada ei suutnud. Kollase poi tsooni igaks juhuks ei roninud, sest poist kümme meetrit allavoolu oli juba paljas vesi.

Hiljem tegin treti ka ülesvoolu olevatesse püügipaikadesse ja seal olid sama ilusad jääolud. Vett jääpeal vaid kalda ääres maha tulles; kahte kihti jääd, mis viimane kord siin oli, enam ei kohanud.

Püügist suurt midagi rääkida pole. Kuna Pärnus sääsevastseid müügil polnud, siis pidin kärbsevastsetega läbi ajama. Kas põhjus oli söödavalikus või lihtsalt kala ei närinud ... sain kolme tunni peale vaid neli võttu ja kolm vimba jää peale. Siiga lood seekord ei näidanud ja tundus, et kala oli üldse vähem all kui viimati. Võibolla siis parved ülespoole ära nihkunud.

Vool oli üsna tugev. 4 m sügavusel lõigul oli ikka paras tegemine, et kirpu põhja lähedal hoida. Võtud sain eranditult kiire mängu peale ja väga põhja ligidalt. Kalad tulid nii hõbedase kui kuldse kirbuga. Punast ei hakanud alla laskmagi - see oleks lahte välja läinud, enne kui põhja kätte oleks saanud:-)
Kuigi vool oli tugev, siis sodi eriti palju polnud. Veetase on langevas trendis, aga endiselt väga kõrge.

PS1! Kas jäine pööripäev on siis, kui saab veel paadist püüda, aga võib ka juba jää pealt :-)

PS2! Velise rist on jäävaba. Vigala haru on jäävaba. Velise maanteesillast (Vigalate vahelisel teel) ülesvoolu mingi jää on peal, aga ei tea kas seal kannab.

1 kommentaar: