Esiletõstetud postitus

teisipäev, 30. aprill 2024

Vigala jõel, 30. aprill 2024

Üle pika aja sai kalale! Vahepeal sai keset parimat vimmapüügi aega mitu päeva Amsterdamis kolistatud, linna vahitud, kunsti nauditud ja rahvuslikul kuningapäeval satutud sellisesse rahvapidusse, millest välja marssimine võttis kaks tundi aega. Rahvas sõna otseses mõistes seisis terves kesklinnas külg külje kõrval kilomeetrite ulatuses. Lisaks olid kanalid paatidest nii ummistunud, et vett polnud näha (pildil ongi üks kanalitest). Seda mõnusam oli sellest rahvamassist pääsenuna täna jõgede risti minna ja pool päeva üksinda endapoolset kallast nautida.

Hommikul vara ei kippunud minema, nii sain alles kella poole kümneks jõe äärde. Teisel kaldal mõned püüdjad, minu oma tühi mis tühi. Ilm päikeseline ja soe, kerge loode tuulega. Päeva peale tegi oma 16-17 kraadi sooja ja nii sai pool päeva korralikku päikesevanni nauditud. Küll alles küpsetas!

Alustuseks shokolaadi peibutussööt sisse ja siis hõbedase kirbu ja kärbsevastsetega püüdma. Esimene triiv ja vimb otsas. Teine tiir ja järgmine kala. Nagu eldoraadosse oleks sattunud! Esimese tunniga vinnasin 8 vimba kaldale. Paar äraminekut veel pealekauba. Hakkasin juba mõtlema, et kui sellises tempos peaks kaua jätkuma, siis tüdinen sellest ruttu... Sõnasin sellega ilmselt ära, sest võtt rauges lõigatult. Paar üksikut kala veel tuli enne lõunat  ja siis saabus minu kaldale täielik vaikus. Kui viidikate võtt välja arvata.

Teisel kaldal aga... Lõuna paiku tulid esimesed kalad. Esialgu üksikult, aga mida edasi seda tihedamaks läks. Peale kella kolme, kui tulid paar profimat püüdjat, läks seal kaldas juba tõeliseks andmiseks. No pea iga triiviga võeti kala välja. Poleks mul selleks ajaks sumbas juba piisavalt kalu olnud, oleks rämedalt hambaid krigistanud. Tõesti hästi tuli neil ja tundus, et enamasti ühest ja samast kohast.

Ise sain kella kolme paiku üle pika aja ühe vimma, tund hiljem veel ühe. Kell viis mõtlesin et lähen juba minema, aga ei - vimba ronis otsa. Ja jälle selline üksikparvlane. Niimoodi neid tilkus ükshaaval juurde ja ega õhtu poole paremaks ei läinud ka. Pigem vaiksemaks tundus kiskuvat.

Kell seitse tulin ära, kaasas 16 vimba. Lisaks sai 39 särge tagasi saadetud ja kamaluga viidikaid, kes olid peast täiesti ogaraks läinud ja närisid mis hirmus. Vastaskalda mehed jõudsid selle aja jooksul oma 30-40 vimba välja sikutada. Vimb täiega Velisesse trügis.

Vesi vigala harul 12 ja velise omal 13 kraadi. See tähendab, et kudeaeg on kohe-kohe käes, kui just jahedamaks ei kisu.

Nastikud on kohutavalt aktiivsed. Alustuseks üks ridva alt läbi ujus. Siis sisises minust vaid meetri kaugusel. Lõpuks sõna otseses mõttes jalge vahelt läbi roomas. Päris kõhedaks võttis.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar