Esiletõstetud postitus

kolmapäev, 25. märts 2020

Paguluses vol.3

...

Üheksas päev, 25. märts 2020

Päevad on ikka üsna ühenäolisteks kujunemas. Päikeselised ja tuulised. Istun päev otsa nina arvutis kinni ja õhtul kooserdan vee äärde. Täna hommikul käisin korra piilumas oma kalda peal, et kas maja all kannatab juba tonka sisse panna. Ei kannata. Veel peab vesi kukkuma. Nii 20 cm, muidu sikutan kogu aeg kõrkjaid välja.

Õhtusele püügile jõudsin seekord natukene varem. Kella viiest jõudsin Rumba alla. Ainukese püüdjana kohapeal. Hoolimata tervelt 9st soojakraadist olin talvekombe selga vedanud, sest kavatsesin kolmandat õhtut järjest ühe ja sama koha peal suure tuule käes passida. Ja ega see kombe paha otsus polnudki.

Kolm kaigast sisse ja hetkel kui käsi mullast puhtaks pesema läksin, juba kärbsevastsete kaigas paugutas. Lausa kaks korda. Ja selleks hetkeks, kui kohale jõudsin tardus ritv paigale. Hilisem kontroll tuvastas tühjaks lutsitud vastsete kestad.

Järgmise tunnikese jooksul mässasin mingite väga kentsakate tegelinskitega. Kergelt tõmbasid ühe korra ritva ja kui hiljem rakenduse välja kerisin, siis oli konks kui puhtaks lutsutatud. Eriti osavad vargad. Ükski neist otsa ka ei maganud. See nali kestis kella kuueni välja ja siis nood röövikud lahkusid tsoonist. Küllap see miski särjebande ikka oli.

Kella poole seitsmeks sain seisu juba minu poolt vaadates -1 peale - lennutasin oma söödakorvi otsast ära koos rakendusega. Hea, et ridva pits terveks sai. Panin siis uue korvi ja uue kirbu valmis, saatsin koos loojuva päikesega orbiidile  ning kohe sain ka päeva teise (kui see päris alguse oma ka sinna sisse arvestada) normaalsema võtu. Nõksatas kaks korda ridvapitsi ja siis tõstis söödakorvi lendu. Haakisin ära ja päeva ainukene kala leidis tee kaldani.

Peale seda ei juhtunud enam miskit. Isegi särjed ei tulnud hämaruses välja. Ilmselt ootavad endiselt vee soojenemist.

Vesi on kukkunud Kasaris juba +90 peale ja võrreldes eilsega ka peaaegu kraadi soojemaks läinud. Veetemperatuur  täna 3.3 kraadi. Samas sonnil on endiselt jääkirme peal! Õhurõhk ka kopika allapoole tulnud, 771 mm. Loo moraal (teist päeva järjest) - langeva rõhuga ei näri:-)

Kümnes päev, 26. märts 2020

Eelmiste päevadega võrreldes tõmbas tuule lõpuks ometi pisut vaiksemaks. Puhub too endiselt edelast, aga isegi päeval oli see juba paraja mõõdukusega. Õhtuks, kui peale kella viite jõe äärde jõudsin, oli too veel nõrgemaks jäänud. Lageda peal muidugi pidi kapuutsi pähe tõmbama, aga ridvad vähemalt seisid harkide peal rahulikult paigal. Mitte nii nagu eelmistel päevadel...

Sain kolm tonkat sisse, kui tuli töökõne peale. Viisteist minutit vestlust ja samal ajal kaks äärmist ritva korda mööda kellukesi kõlistasid. Lõpuks kui kõne läbi, kontrollisin rakendused üle. Kärbsevastsetega varustatud kaika otsas kena vimb. Teisel vaid rebestatud ussi jäänused.

Kuni kella kolmveerand kuueni midagi nagu toimus ja ei toimunud ka. Keegid nokkisid, kuid peale ühe särje kaldale kedagi ei tulnud. Peale seda tekkis aga tunnine auk sisse, kui üks ära eksinud kiisk välja arvata. Alles päikeseloojangu järel hakkas jälle midagi juhtuma.

Esmalt sügava peal olevat mullaussi keegi himustas. Kiigutas kenasti ritva ja peale haakimist ka otsa jäi. Ilus poiss sõitis usinasti ja suutis ennast kaldarohtu kinni haakida. Venitasin teda mitme erineva nurga alt, kuni lõpuks liikuma sain. Teine vimb.

Vahepeal keegi kärbsevastseid lutsis aga otsa ei jäänud. Kibelesin juba kodupoole minema, pole kunagi viitsimist hämaras pikalt passida, ja pakkisin asjad kokku, kui sügava pealset ussi jälle keegi torkima ronis. Kaks korda kergelt sikutas ja siis vait jäi. Passisin mõnda aega ja siis tüdinesin ootamast. Ja ega põhjust kaugemaks ootamiseks polnud ka - vimb magas rahulikult konksu otsas. Too tuli juba kenasti üle kaldarohu ja rändas teisele kahele kalale seltsi. Kokku siis kolmik.

Vesi Kasaris +86 ja 4.1 kraadi soe. Õues ka juba meeldivalt soe. Pea kümme kraadi tuli päeva peale ära, isegi maha tulles veel 4 kraadi sooja näitas. Õhurõhk 773 mm, ehk siis eilsega +2 mm juurde. Seega päeva moraal - tõusva õhurõhuga võib vimb võtta:-)


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar