Esiletõstetud postitus

pühapäev, 6. märts 2016

Rumba all luurel, 05-06. märts 2016

Jääd kodukandis pole ja kaugemale teda otsima minna enam ei viitsi. Samas nädalavahetuse mõnusad ilmad kohe sundisid kalavete poole piiluma. Panin oma tonkad kokku ja tegin kahel päeval mõni tunnike püüki Rumba all.

Laupäeval parkisin auto kella kolme paiku kurve peale ära. Ilm pilves, täiesti tuuletu. Temperatuur kraadi jagu plusspoolel, kuid nädala sees olnud külm oli lume nii kõvaks muutnud, et see kerge plussike ei mõjunud lumele sulatavalt ja kandva kooriku peal oli mõnus kohale tatsata. Vesi madal, aga üsna kohvi värvi. Kaldaääred paari meetri ulatuses jääs ja kurve alguses miski jääsupi ummistus terve jõe kinni oli pannud. Sättisin ennast selle ummistuse ette.

Üks tonka varustatud söödatopsiga, kaks pisikest plastkirpu, mõlemad punaste kärbsevastsetega varustatud. Teine traditsiooniline tonka, ühe lipsu otsas samuti kirp koos kärbsevastsetega ja teise otsas poolakate ussid. Söödatopsi sai segatud Salmo feederdamiseks mõeldud hele sööt.

Kuna vesi kole külm, siis erilist usku midagi saada polnud, seda suurem oli üllatus kui söödatopsiga varustatud õng kohe tööle hakkas. Särg oli asja kallale asunud. Ja peagi esimene kassikala ka käes. Vähemalt ei jäänud nulli peale...

Mingi hetk läks jääsupi tropp liikvele ja andis võimaluse pisut sügavama poole ümber kolida. Viisin esmalt söödatopsiga varustatud õnge viiskümmend meetrit edasi, panin selle sisse ja kui teise järele läksin, siis eemalt nägin, kuidas ritv hargi peale korralikult edasi-tagasi põrkas. Kiirustasin, mis ma kiirustasin, kuid kohale jõudes oli võtt pooleli jäetud. Oli see nüüd vimb või steroididega nuumatud särg, seda teada ei saanudki.

Saanud kodinad uude kohta kolitud, tahtsin vees käsi pesta. Sammusin uljalt kaldaääre peale välja ja kui käega vee poole küünitasin andis see jäätunud rohukamar järgi ja lendasin parema jalaga puusani vette. Krt. Olin jätnud kombe püksid saapa peale kinni panemata ja vesi tulvas täie hooga pakutud avausest jalanõusse. Jalg koheselt läbimärg. Koju minna ka veel ei tahtnud ja nii tatsasin auto juurde. Matkasaapaid otsima. Kuna aga püksid põlvini märjad olid, siis otsustasin panna paremasse jalga vasaku jala saapa, et see ikka vähe soojem, kui märgade pükstega madalates saabastes. Teise jalga läks matkasaabas. Nii ma siis tatsasingi kahe vasaku jalaga jõe poole tagasi:-)

Särg oli kärbsevastsete peale veel mõnda aega aktiivne, kuid kella nelja paiku kadus igasugune võtt. Õhtupoole üks turvapunn veel külastas teist tonkat, kuid rohkem lisa ei saanudki. Poole kuue paiku tulin tulema. Kokku viis särge ja üks turb. Kõik kärbsevastsetega, ussid olid täiesti puutumata. Hea julge oli kodu minnes kassidele vastu astuda...

Pühapäeva hommik oli samuti pilves, kuid keskpäeva paiku tuli päike välja. Eilne korralik võtt ei andnud rahu ja nii panin autole kella ühe paiku hääled sisse. Kohale jõudes megailus kevadilm - mõnus soe päike, paar soojakraadi, lumi pakkis. Sättisin ennast samasse kohta püüdma ja sain jälle pea koheselt särje käima. Kuid nii nagu eilegi oli pidu jupikeseks ajaks ja lõppes kui noaga lõigatult. Ei teagi, kas sai üle söödetud.

Paar tundi hiljem kodupoole sammudes, oli neli särge leidnud tee ämbrisse. Vimma jaoks veel vara.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar