Esiletõstetud postitus

laupäev, 2. märts 2019

Kilt ja kala, 02. märts 2019

Selle aasta talv on ikka enam kui kentsakas. Veebruari prognoosijad lubasid tavalisest külmemat kuud, lõppes hoopis viis kraadi keskmisest soojemana. Tulemuseks veebruari keskpaigast maja alt minema purjetanud jää. Läks nii kiiresti, et õhtul veel oli ja hommikul lainetas vesi. Samas Velisel paistab maanteelt vaadates kena ja kandev jää, sealt mõnikümmend kilomeetrit edasi kevadiselt sillerdav ja jää-vaba Sauga jõgi ja veel vaid 10 kilti eemal Pärnu jõgi kus jääd lausa 25+ sentimeetrit. Tundub, et see Eesti on ikka maru suur riik...

Pärnu jõe peal sai suurte ootustega ka ära käidud ja kõvasti vaeva nähtud. Päeva peale sai kannatatud  hommikust tuisku, lõunast alates päikest koos väga tugeva edela tuulega. Põrgulik ilm. Õhtuks sai lõpuks maha vantsitud üle kümne kilomeetri.

Võtust ei tasu rääkidagi - siiast polnud märkigi ja teistega  kaladega väga vaeva ei tahtnud näha. Kondasin ühest siiaaugust teiseni, sealt kolmandani.... ja siis ringiratast tagasi. Nii paar korda, igaks juhuks.  Päeva tulemuseks null siia võttu, kolm vimba, kaks nurgu, ahven ja kiisk ka. Nii, et ühe vantsitud kilomeetri peale tuli lõpuks alla ühe kala. Tundub, et mida kevade poole seda kehvemaks on võtt läinud.

Huvitaval kombel olid kõik Lennuki alused põigitagujad uue silla tsooni kolinud ja nii olin hommikul jääle astudes pehmelt öeldes hämmeldunud. Ainukese kalamehe siluett paistis pea viie kilomeetri kaugusel oleva Paikuse all. Sellist kalapüüdjate vaba tühjust pole siinkandis enne näinud. Päeva peale paar pikema kaika vibutajat ikka tuli ja ühel ka kolm vimba kastis. Ilmselt tänu tugevale voolule, on hetkel põigimeestel pidupäevad. Õnneks see mind endiselt ei ahvatle, kunagisest põigitamisest siiamaani villand...


Kuna vesi jõe endiselt veel kõrge (150+) ja vool üsna kiire, siis pidin oma tavalise kirbu vahetama suurema vastu. Seekord siis sai kasutatud punast koos hõbedaste terakestega. Ei tea kas suurema kirp ei meeldinud või milles asi, aga ega polnud ka miskit muud teha - Lennuki sügavas näiteks ei saanud sellegagi põhja kätte.

Heitlik ilm jätkub ka edaspidi. Täna kukkus rõhk 748 pealt 743 peale. Homme õhtu lubab juba sadu, järgneval nädalal kord külma, siis sooja. Kas sellist talve me siis tahtsimegi -:) Jääd ülalpool Reiut pea 30 sentimeetrit, allpool 25 kandis. Kaldaääred täiesti heas seisukorras.

PS! Ain keeldus täna kalale tulemast, kuna pidi verd vahetama minema. Saksamaale ilmselt, suts sinna ja tagasi; asi pidavalt viie tonniga kiirelt ja lihtsalt tehtav olema, ei miskit riski ega vahelejäämise võimalust. Pärast verevahetust pidi kalasaak oluliselt paremaks minema. Kala pidi isegi lillat kirpu võtma hakkama. Ja kui peakski hiljem jääpeal tunduma, et nurg ei taha võtta, siis see on vaid puhas paranoia:-)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar