Esiletõstetud postitus

laupäev, 14. mai 2022

Teine poolpäevak, 14. mai 2022

Laiskus kogub aina enam tuure. Hommikul magasin lausa üheksani. Käekell arvas, et täna sporti tegema ei peaks ja parem oleks taastuda. Egas ma vaidlema kippunud... Vee peale minekut sättsin ka nii molutades, kui võimalik ja nii oli start alles kell 11. Kuna järgmised kolm päeva lubab tugevat loode tuult, mis toob korraliku lainetuse, siis läksin ja võtsin merest viimast, enne kui linnast ülespoole olevaid püügialasid avastama lähen.

Huvi pärast trollisin kiirelt ka põõsa augu läbi, kuid ei näinud loodilt varjugi ja järgmine peatus oli juba punase poi juures. Ées olid ootamas päris mõnusad püügiolud. Päike paistis, lõunatuul jäi maa varju kinni, lainetus seetõttu väike. Seoses laupäevaga olid kohal tulnud ka profipaadid oma plaaneritega. Kuus paati, kes kammisid punase maja rohusaarte ümbusest minu püügilõigu merepoolse osani välja. Kui ikka kuus korda kaheksa lanti pidevalt vees on, siis vaestel haugidel võis silme ees päris mustaks minna.

Püügi algus polnud just lubav. Imelikul kombel ei saanud esimesest ankrust võttugi, ometigi see selle reisi siiamaani parim paik...  ja kahest järgmisest tuli vaid ära kukkumisi. Esimese kala sain paadini alles viiendal katsel. Edasi läks juba sarnases tempos nagu eile. Igast ankrust 2-3  võttu, siis vaikus. Seejärel uus ankrukoht ja sama lugu kordus. Korra ka kõige ehedama kohatoksu sain. Kellelt, seda ei tea.

Trollimehed lasid paatidega omas rütmis ja noppisid järjepidevalt hauge. Huvitaval kombel võtsid kolm neist paatidest kõik kalad ära. Soomlased on haugi armastama hakanud :-) Üks soomlaste paat trollis ka ühe kahekilose lota lota välja! Teine trehvas jälle väikesele merikale. Üldiselt tundus, et trollimine ruulib.

Võtt lõppes enne kella poolt ühte. Mitte ainult minul, vaid tundus et ka trollijatel. Olin selleks ajaks kaheksanda kalani jõudnud. Ilm oli ilus (15 kraadi) ja kuna tuul polnud ka veel lääne suunast puhuma hakanud, otsustasin päikest nautida ja naelutasin ennast paigale.

Järgmine laine tuli poole kolme paiku, kui korraga jälle juhtuma hakkas. Takt muidugi sama, mis enne. Ikka paar-kolm võttu ja siis nõuti ankrupaiga vahetust. Korra ka kentsakas duubel õnnestus saada. Ühe kolmiku otsas oli haug, teise otsas tint. Oleks pidanud kolm kolmikut panema :-)

Kui hommikul oli tegijaks lillakas toon, nii harksaba kui ka relaxi versioonid toimisid, siis lõuna ajal sobis vaid valge-oranzikas relax. Sinise "nonamega" ka paar korda trehvas päeva jooksul, aga täna too pigem lahjaks jäi. Kiirabi istutasin täna pingile - las mõtleb järele oma nõrkade esituste üle ja teeb järeldused :-)


Kell kolm keeras tuul nagu kellavärk lääne kaarde ja hetk hiljem oli merel ka jänes peal. Sellest signaalist mulle piisas ja trollisin minema. Otsustasin tagasitee pikalt läbi kammida. Lood rääkis siis järgmist, et punase maja sügava algusesse olid mingid varjud tekkinud. Siis järgmise sirge alguses samuti, edasi aga väga-väga üksikud kaared. Üldiselt tundub, et viiemeetrine sügavus on kalale hetkel kõlbmatu elupaik. Ja mida kaugemale ülesvoolu seda kehvemaks seis läks. Ainukene kala, mis sügavast otsa kargas oli enne põõsa auku. Emane neljakilone oli enda kudema mineku ära unustada ja sööma tulnud. Lagastas pool paati marja täis.

Kella kuueks olin juba kodus. Päeva tulemuseks 14 haugi (ja 10 äraminekut). Tänased võtud kraadi võrra lahjemad kui eile. Kuidagi nagistades otsa kargasid.

Bonder trollis sama palju haugi koju ja oli päevaga rahul. Teine paatkond tundus ka kala saavat. Õhtul käisin neil külas uut mökkit uudistamas, päris äge oli see. Võsa vajab veel hävitamist ja sild on puudu, et kõik need kalastusvened ära mahutada :-) 

Vesi 10.5 kraadi. Nüüd jahedamaks peaks minema, ilmselt see temperatuur ka kukkuma hakkab....

Esimese nädala kokkuvõte. Vanus, +1, hmm...; puhanud... olen; haugidega tutvust sobitatud.. .no piisavalt; kohasid tõsi küll olen harva trehvanud; püügilaiskus... juba tuttav tunne; joodikupäevitus - tehtud! Päikest on piisavalt, tuult aga enam kui küll. Plusspoolele tuleb kanda ka see, et null kährikut on selle aja jooksul minu paadis hädal käinud :-)

Ornitoloogiaraport annab teada, et korraga olen ühel hetkel näinud seitset (7) kotkast! Mingi väikelind on kuuri alla ühte kasti pesa teinud ja sinna munad asetanud. Partlased, kormoranlased, luiklased ja muud sulelised, neid on liialt palju. Vahel nad üritavad minu paati tulistada.

Nädal puhkust ees ootamas!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar