Esiletõstetud postitus

pühapäev, 14. jaanuar 2024

Kasaril, 14. jaanuar 2024

Pühapäevaks lubas grammikese soojemat ilma, kui oli olnud laupäeval. Lubadus täitsa pädes, "vaid" -8 kraadi külma ja seda olematu kagu tuulega. Kella üheteistkümne paiku sättisin ennast Vanamõisa alla.

Jälgi värskel lumel polnud ei tee peal ega ka jõejääl. Tõsi tunnike hiljem saabus paar autotäit püüdjaid, kes enamuses parklaesist ala proovisid ja sinna ka lutsuunnad sisse panid. Päev oli ju nii hämar, et teoorias seal vee all valitsevas pimeduses võib lutsul ajataju sassi minna küll.

Alustasin kasvuhoone tsoonist. Lood näitas kala ühes augus kolmest, kuid käivitada teda ei õnnestunud. Tunnikene hiljem kolisin järgmisse paika. Puude alla. Ja esimesest august õnnestus loodil pikalt passinud kala võtma meelitada. Vimb. Punase kirbu ja sääsevastsete peale.

Boamaod ekraanil ujusid edasi ja kulutasin oma pool tundi nende käivitamisele. Tulutult. Lõpuks kalad lihtsalt lahkusid augu alt. Ei toiminud täna neile ükski minu poolt pakutavatest mängustiilidest.

Samas rajoonis tegin veel kolm auku ja sain ühes neist lõpuks unnaahvena ning särje kätte. Und sai likku pandud ja langetatud mastiga passis too kuni äraminekuni välja. Eks pakutav söödakala natukene suur unna otsa panekuks oli ka...

Kella ühe paiku otsustasin otsima minna. Asjad kokku ja ülesvoolu olevatele aladele. Esmalt pilliroo äärne paik, kus kohe esimeses augus keegi poole meetri kõrguselt otsa vajus ja poolel teel jääpeale plehku pääses. Vimb see nüüd küll polnud, pigem särg. Järgmisest august õnnestus üks kenake ahven talveuinakust üles äratada. Kauemaks sinna aga ei jäänud. Jää peal, lume all, oli vesi ja märjad olud ajasid mind sealt edasi otsima.

Proovisin ära 6.5 meetrise tsooni ja ka kesest sirget oleva kõrgema platoo. Kummastki elumärke ei näinud ei loodilt ega ka noogutilt. Püügipäeva lõpetuseks tulin veel alguse tsooni tagasi, kuid peale kiusavate kiiskade kedagi enam ära rääkida ei suutnud.

Oli selline tüüpiline pime kesktalve päev, mil edulootused Kasaril on alati suhteliselt väikesed. Üks vimb, kaks ahvenat ja üks särg kogusaldoks jäidki.

Jääolud olid üllatavalt kesised. Vaid 12-13 cm jääl paksust. Kvaliteedilt küll süsimust ja väga tugev. Pärnus oli jääl paksust teist samapalju rohkem olnud ja ka kodumaja all on jääd juba 20 cm. Ilmselt on põhjuseks ülikõrge veega tekkinud jäätumine. Tänagi oli vesi veel kõrge, +105 cm! 

Ära tulles olid põllupeal kaks valge sabaga merikotkast.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar