Esiletõstetud postitus

reede, 12. juuli 2019

Tornio jõel, 11. juuli 2019

Taas üks kolme vooru päev. Imeliselt ilusa suvise ilmaga. Päike, päike, päike. Kuusteist-seitseteist kraadi sooja. Ja tuule keeras idasse ning seegi oli üsna nõrgake. Vesi langeb ühtlase tempoga. 5 cm ööpäeva jooksul. Lasse kivi tuli eile vee alt nähtavale. Sõitmiseks seega pea ideaalsed olud.

Esimene voor toimus enne pere ärkamist. Kella 8-11. Hiljem selgus, et kell käe peal on unustanud ennast rootsi aega. Ehk siis tegelikult kellavahemik 9-12. Tegin tiiru Tupo jõe august, Jaanuse maja alt, saare eest ja saare tagant, pumba auk, kärestikest keskvee poolelt ja kiiret osa pidi kuni laia alani välja. Lausa kuute kala nägin pinnas. Üks mängis juba mitmendat korda paadi randumise juures oleva kärestiku kõrval. Justkui narritades. Teised mängisid pumba augu ja kärestike järel oleval lõigul.

Pealelõunal kella kolme paiku tegin järgmise kakstunnikese. Alustasin Unto rannast. Esmalt vahetasin oma paadi tooli ära. Vana tool oli nii kuradima kõva, et isegi pehmendavatest patjadest hoolimata lõid kannikad tuld. Otsisin välja oma eelmise aasta mugavustega tooli, mis viis raskuspunkti ahtrilt seljale üle, aga vähemalt mõnda aeg oli mugavam sõita.

Lükkasin paadi samast kohast rannast lahti ja panin landid järgi. Sain vaevu meetrit viiskümmend sõita kui lillaka poppeli otsa 500+ harjuse lõi. Väljavõtmisel mässas kala hullu moodi, nii et lõpuks oma randa paadi ära tüürisin ja sasid lahti harutasin.

Uus katse samast alguspunktist. Kulgesin piki suurt voolu kuni keerasin saare ette. Seal ootamatult punase edi kivisse kinni sõitsin ja nii kaua kui lanti lahti vehkisin panid kaks äärmist voblerit nokad kokku. Uuesti randa. Uuesti harutamine ja järgmine katse saare esist auku künda.... Saare esine, saare tagune, männi auk, pumba auk ja kärestikud otsa. Null koma null võttu. Isegi harjus vaikis, kui mõni üksik pudin arvesse võtmata jätta.

Õhtul tegin peale jalgpalli veerandfinaale, milles osalesid Argentina ja Paraurugai:-))), veel ühe tiiru. Vastavalt Aini eilsele soovitusele "back to the basic" võtsin uuesti ette Tupo jõe augu ja rootsi saare piirkonna. Olin just kiire ala lõpus, et tõmmata paat vaiksesse nurgatagusse ja ... põrutasin niimoodi kivisse, et jäin paadiga kivi otsa kinni. Paat ise veel risti vooluga ka, nii et asi kiskus üsna kiiresti kreeni. No täpselt nagu "back to the basic" mees:-)

Korjasin ridvad välja ja kiigutasin ennast kuidagi kivi otsast maha. Vesi langeb sellise kiirusega, et enam ei saa igalt poolt suvaliselt sõita...

Tegin pea sama tiiru mis päeval, vaid kärestike järel tõmbasin soome randa ja lõpetasin slipi juures. Vaikset ala sõitma ei tahtnud minna - imelikul kombel olen kogu selle aja jooksul vaiksel alal näinud ainult kahte kala hüppama - ja nii sõitsin uuesti tagasi Tupo jõe juurde. Tegin pool tunnikest väga kõva tööd aerudega, kammides kiiret ala nii aeglaselt kui võimalik läbi. Vahet ei olnud, tulemus oli täpselt sama mis mõõdukal või aeglasel sõidul. Kell 11 tulin sauna ära.

Päeva peale sai kasutatud: punast edit, lillakat poppelit, oranzi wäylät, puna-musta wäylät, uut rohelist edi, kuldset jässet, kahte uute ostetud lanti, mille nimed veel meelde pole jäänud...

PS! Naabrid said eile ühe viie kilose. Nood käivad öösel peal ja ülesvoolu olevatel aladel. Kahtlustan et sealt poolt ka kala pärit.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar