Esiletõstetud postitus

reede, 11. august 2023

Väylänpää, 10.-11. august 2023

Neljapäeval tegi korralikult vihma ja õhtuks langes veetemperatuur kraadi võrra, 19.5 peale. Peale vihma oli jõgi ootamatult rahvarohke, kõik lootsid et värske hapnik muudab pisut olukorda. Esimest korda nägin ka kaldaääres sõudjaid. Vihm toob ojadesse vett ja kaldalt sinna igasuguseid sipelgaid, Kalad pidavat väidetavalt seetõttu rohkem kalda äärde hoidma. Proovisin minagi oma kivi juurest, mis kalda lähedal, kuid ei miskit.

Veetase on selline, et minu kivi ees on ca 1 m vett. Enne seda oleval alal 80-100 cm. Huvitav kas sellise madala ja sooja veega, lõhe oma kivi üldse valvab või kolib lähedal olevasse sügavusse?

Tegin pealelõunal 2h ja õhtul veel 4h otsa. Sain  õhtul natukene Unto sabas sõuda. Meelega sättisin ennast sellisesse kaugusesse et näeks kuidas ta toimetab. Sõuab ta ikka üsna tugevalt, ilma pausideta, lühikeste sikk-sakkidega. Uskumatult osavalt kasutab ära voolutaskud, seistes mõningates kohtades pikalt paigal. Huvitaval kombel ta sügavat väga ei kündnudki, pigem vaatas selliseid poolsügavaid alasid.

Stiil ikka täieti teistsugune kui näiteks Juhol. Too sõidab sügava äärt pidi ja tõmbab paadi pidevalt ranti ning siis tagasi. Sõudetempo ka oluliselt madalam kui Untol. Teeb käänakutel palju pause, meelitab...

Ülenaabrite kahene paatkond püüab aga hoopis kolmandat moodi. Valib koha välja, kolivad enne seda maa peale, jälgivad kas keegi pinnas käib ja siis sõuavad pikalt seda kala. Nad on vist maa peal sama kaua kui vee peal. Stiil stiiliks, keegi meist kala ei saanud. 

Sattusin rääkima üksinda paadis sõitva ülenaabriga. Too on siin ka aastaid käinud. Rääkis et kevadel oli kahe nädalaga 0 kala, nüüd nädal nulli veel otsa. Aastad on ikka nii erinevad. See aasta tundub olukord ikka väga nadi olevat. Kui headel aastatel tuleb 60-100 tuhat kala jõkke, siis see aasta on number allapoole 20 tuhandet.

Reede hommikul tegin kolmetunnise tiiru. Veetemperatuur kukkus ööga (õhutemperatuur langes 10 kraadini) veel kraadi võrra, olles nüüd 18.5 kraadi. Paar kraadi oleks vaja veel kukkuda, enne kui miskit toimuma hakkab. Õnneks lubab laupäeval koledat ja vihmast ilma. Äkki see muudab olukorda.

Nii pikki tühje sõite kui see aasta pole vist peale paari esimest aastat olnudki...

PS! Tegin ülenaabrite lõhe marja ära. Päris palju väiksem ja vähem punasem kugorbusha mari,

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar