Esiletõstetud postitus

esmaspäev, 22. august 2016

Tornio jõel, 21. august 2016

Hommikune ilm oli nii hall, et sain silmad lahti alles poole üheksa paiku. Valgus lihtsalt ei mahtunud  varem aknast sisse. Teised põõnasid veel ja nii kobisin ilma kohvita esimesele tiirule. Landid samad mis eile. Vesi öö jooksul kena kümme sentimeetrit langenud.

Esimene tiir soome kaldalt, rootsi saare taha, siis üle jõe tagasi ning kärestikest keskvee poolt läbi. Pooleteise tunniga oli tiir peale tehtud ja võisin hommikukohvile minna. Hüppeid ei näinud, võtte polnud.

Pealelõunal kella ühe paiku läksin uuele katsele. Esimese tiiru tegin samade lantidega, järgmiste ajal vahetasin poppeli punase wäylä ja hejo uuemat tüüpi punase edi vastu välja. Ilm oli vahepeal päris suviseks kiskunud, päike lõõmas ja temperatuur ronis pea kahekümne kraadini. Õnneks tegi väheke tuult, lõuna suunast.

Alustuseks võtsin Tupo jõe suudmest algava marsruudi. Ehk sama mis eile kala oli toonud. Täna aga eilsed võtte pakkunud kohad vaikisid. Tänu vee langusele suudab juba visuaalselt Tupo jõe suure kivi asukohta aimata - oli vähemalt mingi konkreetne target mille suunas lante lasta.

Suure männi järel oleva kivi juures sain lõpuks ühe võtu kätte. Olin lantide mängitamise kivi ees just lõpetanud, kui tegin paarisekundilise pausi, selleks et landid teisele poole kivi lasta ... samal hetkel lajatas keegi paugu vasakpoolse ridva otsas oleva jässe pihta. Süda jättis paar lööki vahele...Otsa kala aga ei jäänud. Ei tea kas lajatas sabaga?

Kaks tiiru jõudsin veel samade lantidega teha. Kahte kala kuulsin selja taga hüppamas - mõlemad rootsi saare lähedal jõe keskpaigas. Võtte ei saanud. Päris päeva lõpus, enne kui kalarahu aeg pidi algama, õnnestus wäyla lant jõge ületades nii kinni sõita, et pidin kõik asjad kokku korjama, selleks et lanti päästa.

Harjuse putukas ligunes pealelõunal samuti vees. Pisikesi punne tuli, kuid korralikku kala ei näinud. Võtte oli palju, kuid enamus kukkus lihtsalt ära. Hiljem ka põhjus selgus - konks oli mingi aeg kida lähedalt murdunud, nii et põhimõtteliselt püüdsin suure osa ajast lihtsalt pooliku traadijupiga:-)


Õhtu möödus metsasaunas. Ütlemata mõnus leil oli. Jões sai ka käidud.

2 kommentaari:

  1. Ilusad pildid küll aga "sabaga lõi" ja "kahte kala kuulsin selja taga hüppamas" on sinu tasemega kalamehe kohta ikka natuke nadi. Või mis?

    VastaKustuta
  2. no mis teha, vahel lihtsalt on nii:-) tuleta meelde seda korda, kui neli päeva koha püüdsime ja heal juhul ühe kohapunni kahe peale saime:-)

    VastaKustuta