Esiletõstetud postitus

esmaspäev, 9. juuli 2018

Puhkus - Lappi, 08. juuli 2018

Ees on ootamas kolm nädalat puhkust. Pole aastaid nii pikka puhkust järjest võtnud. Ei tea kas pärast seda oskab üldse kontorisse tagasi minna. Kaks nädalat on planeeritud Lappis olla ja üks nädal, kui Mihkel ja Tõnu alt ei vea, siis Norras. Perepuhkus ja kalapüük segamini. Kuigi sellele teisele ilm ilmselt paraja pitseri vajutab...

Startisime laupäeva lõuna paiku. Praamiga üle, seejärel paar tundi molutamist, millest teine pool läpaka ees Inglismaa-Rootsi mängule kuulus ja seejärel rongi. Rovaniemi rongi. Tundub, et "põhi" on kõik ülerahvastatud, sest Kolari rongile polnud pileteid saada. Seda hoolimata lisarongist.

Rovaniemi rong selline eurovärk, mitte nagu Kolari "Moskva" aegne. Vaikne, puhas ... ja restoran pungil rahvast täis - pole kuhugi istuda ega astuda. Konutasime siis kajutis ja vahtisime järgmist mängu.

...
Kopikas peale kella seitset pühapäeva varahommikul olime kohal. Auto kätte ja Pello suunas minema. Kõikvõimalikud paigad, mis nii varahommikul olid lahti käisime läbi - mökki pidime kätte saama kell 12. Kohvi, saiakesed, jõe luba, toidupood. Vaatasime Naamijoki discgolfi raja üle. Naamijoki ise nii madal, et mine või kõnni üle. Vihmatu suve esimene pool oli oma töö teinud.

Kohale jõudes oli esimene asi muidugi jõe äärde minna. Tornio jõgi ise ka sellise veetasemega, mida mina polnud veel enne näinud. Rootsi saar paarkümmend sentimeetrit veest väljas, meie sauna alused kivid kaugele vette paljad ... sellise veetasemega mootoriga üles saamine saab olema karm. Eriti kui arvestada, mis veel tulemas on. Kümme päeva 25 kraadi sooja, ilma veepiisata. Teine nädal ilmselt paadiga enam üles ei saa...

Veetemperatuur lisaks juba praegu selline, kus lõhe väga enam ei liigu  16-17 kraadi. Mõne päeva pärast ilmselt 20 kraadi täis ja kala saamise lootus juba üsna nulli lähedane:-( Nii et selle aasta Lappi ajastus sai selline - kehvakene.

Peremees rääkis et eelmise nädala paatkond sai terve nädala peale 0 kala ja vaid ühe võtu. Too oli see-eest olnud suur poiss nii 16-17 kilone. Said kala juba paadi ligi, kui vahetult enne kongitsaga haaramist lahti pääses.

Laskmata ennast pisiasjast, et lõhet ilmselt ei saa, segada, läksin kella poole kolme paiku esimesele tiirule. Ridvad said varustatud heledamate toonidega, v.a. üks. Vasakult lugedes: oranzikas wäylä, saksa värvides edi, punane edi, lillakas hejo. Harjuse ritva veel valmis ehitada ei viitsinud.

Esimene tiir läks käima kodurannast, sealt keskele ja Iivika kivi juurest risti üle jõe rootsi saare kõrvale. Männi auk, suure kivi juurest risti üle pumba auku, kärestikest paremalt mööda ja seejärel soome poolsel kaldal paatide sisselaskmise koha juures lõpetasin. Ainuke "proof of life" oli peale suurt mändi jõe keskpaigas, kui keegi eemal korraks pinnas käis. Kuna olin ise sellest paigast alles 300-400 meetrit eemal, siis mingist koha fikseerimisest juttu polnud.

Mootoriga üles sõitmine teisele tiirule võttis aega. Kärestike alune ikka üsna madal, seal ka paar korda põhja juba kündsin. Õnneks päikesega kõik kenasti näha, nii et suuremaid kive õnnestus vältida. Sõitsin "lonkides" Tupo jõe suudmeni välja ja tulin sealt teisele tiirule.

Tupo jõe auk, tittilohide kivi, siis risti üle, soome rand kuni viimaste kärestikeni, sealt omakorda keskele ja rootsi ranna poolsed augud. Kammisin vaikselt kulgedes sügavamad augud läbi, kuni kell kukkus - seitsmest algas 24h pikkune  kalarahu aeg...

Nende kahe tiiruga sai kiirelt läbi ka nn esimene faas "naiivne optimism". Algab see ikka esimese laskumisega. Väljendub pidevas usus, et kohe kohe ritv vajub ... ja päädib see kogemuse põhise teadmisega, et kui kaheksa tunni jooksul saaks võtu kätte, siis oleks hästi läinud. Aga kõik see kehtib vaid normaalsetes veeoludes. Igal juhul algas teine faas -  "tuleb otsida":-)

...

Kui püügi vaatenurgast midagi lohutuseks otsida, siis ilmselt seda, et sisuliselt saab see kaks nädalat olema investeering tulevikku. Juba praeguseks olen näinud niipalju veealuseid "lubavaid" kive, millest enne polnud õrna aimugi. Tulevase perioodi jooksul õnnestub ilmselt põhja reljeefi pisemadki muutused korralikult ära kaardistada. Kui vaid mälu suudaks nad kõik ära talletada:-)

3 kommentaari:

  1. Sa postitasid oma lemmikmeeskonna pildi? Kahjuks langesid välja :)
    Lukaku tuleb maailmameistriks :) Kalajuttu ka...ära tühja sõida seal jõel, juttude järgi läheduses jõgi kust iga loll haugi kätte saab :D:D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See ikka Sinu lemmik oli:-)
      Muuseas üks MR mängija ikkagi on nelja parema hulgas.

      Kustuta
  2. Milline 1? Kovasic,Varane või Modric? :)

    VastaKustuta