Esiletõstetud postitus

pühapäev, 14. juuli 2013

Tornio jõgi, Väylänpää, 13. juuli 2013 - naabrimehel võimas kala

Hommikul, õigemini ennelõunal :-) silmi lahti lüües akna taga vihm. Tuult õnneks ei paistnud olevat. Otsustasin siiski vihmariideid testima minna.

Landid samad millega eile sai lõpetatud. Tuul jõel sedapuhku risti vastupidi eilsega, puhudes vastuvoolu ja üsna õrnalt. Sellise tuulega maru mõnus paati lükata, enamuse tööst teeb tuul ise ära.

Sai tehtud kahe tunnine tiir ja maha tuldud. Ei näinud ühtegi lõhet ja vaid üks harjus proovis vihmas ujuvat putukat. 

Õhtuks vihm lõppes ja kella kuu paiku sai mindud teisele katsele. Lantides sai tehtud paar vahetust, nii läks landivalikut esindama: lillaka selja ja kollase kõhuga hejo, must-puna wäylä, tradisiooniline lilla poppel ja erkpunane jan.

Esimene tiir näitas nelja kala. Kõigepealt saarealuses augus keeras korralik saba ennast pinda umbes viieteist meetri kaugusel. Pulss lõi kohe lakke. Sai temast paar korda üle sõidetud, kuid lõhet käima ei saanud. Teine kala oli teise kose ees, keset jõge ja rühkis ülespoole. Nägin teda alles siis kui ta mu kõrval oli ... Kolmas ja neljas näitasid ennast kolmanda kose ja paadilaskmise paiga lähedal. Ühest neist õnnestus üle sõita teisest mitte – keski tropp laskus must kiirustades mööda ja trügis vahele.

Lõpuks ometi oli ka harjus aktiivseks muutunud ja nii neid käis iga natukese aja tagant otsas. Enamus selline 25-30 cm kala, mis tagasi sai lastud, üks väheke viisakam sai paati endale seltsiks tõstetud.

Teine tiir sedapuhku, mille tegin eelmise jälgedes, ei näidanud ega andnud ka midagi (peale harjusepunnide). Ainuke elevam hetk tekkis just vahetult enne lõpetamist kui üks harjus otsustas selgapidi landi ette jääda ning kergelt ritva kõigutada...

Paate peale palju. Enamus sügavikus. Ja ka õigusega. Kella üheksa ja kümne vahel sai naabrimees hakkama tõelise vägiteoga ja tõi kaldale kena 13.2 kilose mammi. Võimas kala tuli sügavikust ja landiks jässe.  



PS! Vesi jälle viis senti madalam kui eile samal ajal, kõrge vee aeg nüüd läbi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar